Befolkningsgrupper

Kønsproblematik

Biologisk og samfundsmæssigt set har kvinder og mænd forskellige sundhedsrisici, sundhedstilstande og adgang til sundhedspleje.

I Europa lever kvinder længere end mænd (82 mod 76 år), men begge køn har næsten samme antal år med godt helbred (63 for kvinder, 61 for mænd).

EU's sundhedsstrategi

Strategien  tager hensyn til kønsaspektet i sundhedspolitikker og understreger, at der er behov for at bekæmpe sundhedsmæssige uligheder mellem sociale grupper.

Kvinders sundhed

Visse sygdomme – brystkræft, knogleskørhed, spiseforstyrrelser – er mere udbredte blandt kvinder. Andre – endometriose, livmoderhalskræft – rammer udelukkende kvinder.

Rapporten "Data and Information on Women's Health in the European Union"  giver et overblik over spørgsmål forbundet med kvinders helbred.

Mænds sundhed

Mænd har større risiko for at få og dø af lungekræft og tyk‑ og endetarmskræft, iskæmiske hjertesygdomme og trafikuheld. Visse sygdomme – som prostatakræft – rammer udelukkende mænd.

Læs mere om mænds sundhed i rapporten"The State of Men's Health in Europe" 

Se også den udvidede udgave  af rapporten og brochuren 

Sundhed før og efter fødslen

Afhængig af definitionen begynder den perinatale periode 20-28 uger, efter ægget er befrugtet, og slutter 1-4 uger efter barnet er født. Der er behov for højt specialiseret viden, hvis mødre eller spædbørn oplever perinatale sundhedsproblemer  i denne vigtige periode.

Se også prænatal screening

Reproduktiv sundhed

Reproduktiv sundhed  er vigtigt for os alle, særligt hvis vi gerne vil have børn og har svært ved at få dem. Fordi folk er begyndt at få børn i en senere alder, er der i stigende grad behov for information om fertilitetsproblemer.