Nemekkel kapcsolatos kérdések

Biológiai és társadalmi tényezők miatt a nők és a férfiak különböző egészségügyi kockázatokkal és problémákkal szembesülnek, és különbség van köztük abban is, milyen mértékben részesülnek egészségügyi ellátásban.

Európában a nők élettartama (82 év) hosszabb, mint a férfiaké (76 év), de az egészséges életévek száma a két nem tekintetében alig tér el egymástól (63 év a nőknél és 61 a férfiaknál).

Az EU egészségügyi stratégiája

Az EU a stratégiában Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) az egészségügyi politika nemekkel kapcsolatos vetületét is figyelembe veszi, és kitér arra, hogy mérsékelni kell a társadalmi csoportok közötti egészségügyi különbségeket.

A nők egészsége

Egyes betegségek – például az emlőrák, a csontritkulás, a táplálkozási zavarok – gyakrabban fordulnak elő a nők körében. Olyan betegségek is léteznek, amelyek kizárólag nőket támadnak meg. Ilyen például az endometriózis és a méhnyakrák.

A Data and Information on Women's Health in the European Union Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) (Adatok és információk az Európai Unióban élő nők egészségi állapotáról) című jelentés átfogó képet ad a nők egészségével kapcsolatos kérdésekről.

A férfiak egészsége

A férfiak nagyobb arányban betegednek meg, illetve halnak meg tüdőrákban, vastagbél- és végbélrákban, valamint iszkémiás szívbetegségekben, mint a nők. Szintén nagyobb a férfiak körében azoknak az aránya, akik közúti balesetben vesztik el életüket. Egyes betegségek kizárólag férfiakat támadnak meg. Ilyen például a prosztatarák.

A férfiak egészségi állapotáról a The State of Men's Health in Europe' Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) (A férfiak egészségi állapota Európában) című jelentés ad részletesebb tájékoztatást.

Kérjük, tekinse meg a jelentés bővített változatát Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) français (fr) és a témával kapcsolatos tájékoztató füzetet Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) is.

Perinatális egészség

Meghatározástól függően a perinatális időszak a petesejt megtermékenyítése utáni 20–28. héten kezdődik és a csecsemő megszületése utáni 1–4. hétig tart. Különleges szaktudásra van szükség, ha perinatális Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) egészségi problémák lépnek fel az anyánál vagy a csecsmőnél ebben a sorsdöntő időszakban.

Kérjük, látogasson el a szülés előtti szűrővizsgálatokról Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) szóló weboldalunkra is.

Reproduktív egészség

A reproduktív egészség Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) mindannyiunk számára fontos, de különösen lényeges azok számára, akik gyermeket szeretnének, és fogamzási problémákkal küszködnek. Mivel egyre későbbre tolódik a gyermekvállalás ideje, egyre nagyobb szükség van a reproduktív problémákkal kapcsolatos információkra.