Sukupuoleen liittyvät kysymykset

Naisten ja miesten terveyteen liittyvät riskit, terveyshistoriat ja mahdollisuudet käyttää terveyspalveluita eroavat toisistaan biologisista ja sosiaalisista syistä.

Naiset elävät Euroopassa pitempään kuin miehet (naiset 82 ja miehet 76 vuotta), mutta terveiden elinvuosien määrä on sukupuolilla lähes sama (naisilla 63 ja miehillä 61 vuotta).

EU:n terveysstrategia

EU:n terveysstrategiassa Näytä edellisen linkin kieliversiot български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv) otetaan huomioon terveyspolitiikan sukupuoliulottuvuus, ja siinä painotetaan tarvetta puuttua terveyteen liittyvään epätasa-arvoon eri sosiaaliryhmien välillä.

Naisten terveys

Eräät sairaudet, kuten rintasyöpä, osteoporoosi ja syömishäiriöt, ovat yleisempiä naisilla. On myös sairauksia, joita esiintyy pelkästään naisilla, esimerkiksi endometrioosi ja kohdunkaulan syöpä.

Tietoa naisten terveydestä Euroopan unionissa Näytä edellisen linkin kieliversiot English (en) -raportissa luodaan yleiskatsaus naisten terveyteen liittyviin kysymyksiin.

Miesten terveys

Miehet sairastuvat ja kuolevat naisia todennäköisemmin keuhkosyöpään, paksu- tai peräsuolen syöpään tai iskeemiseen sydänsairauteen. Myös liikenneonnettomuuksissa kuolee enemmän miehiä kuin naisia. Eräitä sairauksia, kuten eturauhassyöpää, esiintyy pelkästään miehillä.

Lisätietoa miesten terveydestä on Miesten terveys Euroopassa Näytä edellisen linkin kieliversiot English (en) -raportissa.

Raportista on saatavilla myös laajennettu versio Näytä edellisen linkin kieliversiot English (en) ja esite Näytä edellisen linkin kieliversiot English (en) français (fr) .

Perinataalivaiheen terveys

Eri määritelmien mukaan perinataalivaihe alkaa 20–28 viikkoa munasolun hedelmöittymisen jälkeen ja päättyy 1–4 viikkoa lapsen syntymän jälkeen. Perinataalivaiheessa Näytä edellisen linkin kieliversiot English (en) ilmenevien äidin tai lapsen terveyteen liittyvien ongelmien ratkaisemisessa tarvitaan erikoisasiantuntemusta.

Katso myös raskaudenaikainen seulonta Näytä edellisen linkin kieliversiot български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv) .

Lisääntymisterveys

Lisääntymisterveys Näytä edellisen linkin kieliversiot English (en) on kaikille tärkeää. Raskaaksi tuleminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Lastensaanti-ikä on siirtynyt myöhemmäksi, minkä vuoksi raskaaksi tulemiseen liittyvistä ongelmista tarvitaan yhä enemmän tietoa.