Θέματα φύλων

Λόγω βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων, οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικούς κινδύνους υγείας και έχουν διαφορετικό ιστορικό υγείας και πρόσβασης στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Στην Ευρώπη, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες (82 οι γυναίκες και 76 οι άνδρες) αλλά και οι δύο έχουν σχεδόν τα ίδια χρόνια ζωής με καλή υγεία (63 οι γυναίκες και 61 οι άνδρες).

Στρατηγική της ΕΕ για την υγεία

Η στρατηγική Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) για την υγεία λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα του φύλου και υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων σε θέματα υγείας μεταξύ διάφορων κοινωνικών ομάδων.

Η υγεία των γυναικών

Ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του στήθους, η οστεοπόρωση και οι διατροφικές διαταραχές, είναι συνηθέστερες στις γυναίκες. Άλλες, όπως η ενδομητρίωση και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλουν αποκλειστικά τις γυναίκες.

Η έκθεση 'Στοιχεία και πληροφορίες για την υγεία των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση' Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) παρουσιάζει διάφορα θέματα σχετικά με την υγεία των γυναικών.

Η υγεία των ανδρών

Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου/ορθού, τα ισχαιμικά και καρδιακά επεισόδια και τα τροχαία ατυχήματα. Ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του προστάτη, αφορούν αποκλειστικά τους άνδρες.

Περισσότερα για την υγεία των ανδρών θα βρείτε στην έκθεση 'Η κατάσταση της υγείας των ανδρών στην Ευρώπη' Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en)

Δείτε επίσης την έκθεση σε εκτενέστερη μορφή Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) και το φυλλάδιο Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) français (fr)

Περιγεννητική υγεία

Ανάλογα με τον ορισμό, η περιγεννητική περίοδος ξεκινά 20-28 εβδομάδες από τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου και λήγει 1-4 εβδομάδες από τη γέννηση του βρέφους. Τα προβλήματα περιγεννητικής υγείας Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν μητέρες και βρέφη απαιτούν υψηλού βαθμού εξειδίκευση για την αντιμετώπισή τους.

Δείτε επίσης: Προγεννητικός έλεγχος Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Αναπαραγωγική υγεία

Η αναπαραγωγική υγεία Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) είναι σημαντική για όλους μας, ειδικότερα αν επιθυμούμε να αποκτήσουμε παιδιά και αντιμετωπίζουμε προβλήματα σύλληψης. Η ενημέρωση για θέματα αναπαραγωγής γίνεται πλέον επιτακτικότερη καθώς η απόφαση για τεκνοποίηση λαμβάνεται σήμερα σε μεγαλύτερη ηλικία.