Въпроси, свързани с различията между мъже и жени

По биологични и социални причини рисковете за здравето, здравните показатели и достъпа до здравни услуги за мъжете и жените са различни.

В Европа жените живеят по-дълго от мъжете (82 години срещу 76 години), но и двете групи се радват на почти еднакъв брой години в добро здраве (63 за жените и 61 за мъжете).

Здравна стратегия на ЕС

В стратегията Избор на превод за предходната връзка čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) се отчита половата специфика на здравната политика и се подчертава необходимостта от намиране на решения за неравенствата между социалните групи.

Здраве на жените

Някои заболявания като рак на гърдата, остеопороза или разстройства на храненето са по-присъщи за жените. Други като ендометриоза или рак на маточната шийка засягат единствено жените.

В доклада „Информация за здравето на жените в Европейския съюз“ Избор на превод за предходната връзка English (en) се прави преглед на въпросите, свързани със здравето на жените.

Здраве на мъжете

По-чести заболявания и причина за смърт при мъжете са ракът на белия дроб и дебелото черво, исхемичната болест на сърцето и пътните произшествия. Някои заболявания като рак на простата засягат единствено мъжете.

Повече информация за здравето на мъжете можете да намерите в доклада „Състояние на здравето на мъжете в Европа“ Избор на превод за предходната връзка English (en)

Вижте също подробната версия Избор на превод за предходната връзка English (en) на доклада и брошурата Избор на превод за предходната връзка English (en) français (fr)

Перинатално здраве

В зависимост от използваното определение перинаталният период започва 20–28 седмици след оплождане на яйцеклетката и приключва 1–4 седмици след раждането. Ако майката или бебето страдат от проблеми с перинаталното здраве Избор на превод за предходната връзка English (en) през този жизненоважен период, за тяхното разрешаване са необходими високоспециализирани познания.

Вижте също пренатален скриниг Избор на превод за предходната връзка čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Репродуктивно здраве

Репродуктивното здраве Избор на превод за предходната връзка English (en) е важно за всички нас, особено ако желаем да имаме деца, но се сблъскваме с проблеми при зачеването. Тъй като жените вече раждат първото си дете на по-късна възраст, информацията, свързана с репродуктивни проблеми, е все по-необходима.