Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések azok a fertőzések, melyeket a beteg akkor kap el, amikor egészségügyi ellátásban részesül és/vagy egészségügyi intézményben (pl. rendelőintézetben, kórházban vagy tartós ápolást biztosító intézményben) tartózkodik. A kórházak esetében ezeket a megbetegedéseket „kórházi fertőzésnek” nevezzük. Becslések szerint a kórházi fertőzések évente 4,1 millió beteget érintenek az Európai Unióban, és számottevően növelik az új megbetegedések és halálozások számát, illetve a költségeket. Ezeket a fertőzéseket gyakran nehéz kezelni, mert az őket okozó mikroorganizmusok rezisztensek az antibiotikumokkal szemben.

A problémát súlyosbítja, hogy mivel egyre nagyobb mértékben növekszik az egészségügyi ellátórendszereken belüli és közötti betegmobilitás, az un

Mit tesz az EU az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések ellen?

Az ajánlásban az EU szorgalmazza, hogy a tagállamok kormányai a megelőzés, a felügyelet, az egészségügyben dolgozó szakemberek képzése és a betegtájékoztatás terén vezessenek be új intézkedéseket, illetve fokozzák eddigi erőfeszítéseiket, és támogassák a kutatási tevékenységet.

  • 2006 – Észrevételek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések témájában indított uniós konzultációval kapcsolatban Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en)
  • 2005 – Nyilvános uniós konzultáció – az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése és leküzdése Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en)
  • 2005 – EU-jelentés – az antimikrobás szerek körültekintő alkalmazása a humán orvostudományban Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en)

A jelentés hangsúlyozza, hogy az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatos problémák létrejöttében nemcsak a rezisztencia kialakulása, hanem annak továbbterjedése is fontos szerepet játszik.