Вътреболнични инфекции

Инфекциите, свързани със здравеопазването, са инфекции, с които пациентите могат да се заразят, когато получават здравни грижи и/или при престой в здравно заведение (напр. болница). В болниците тези инфекции са познати като „вътреболнични инфекции“. Те засягат близо 4,1 млн. пациента в ЕС годишно и причиняват значително нарастване на заболяванията, смъртните случаи и здравните разходи. Те често са много трудни за лекуване, защото микроорганизмите, които ги причиняват, са резистентни към антибиотици Избор на превод за предходната връзка čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .

Освен това предвид все по-голямата мобилност на хората между различни здравни системи и свободата на европейските граждани да търсят медицинско лечение зад граница резистентните микроорганизми могат да се разпространяват бързо из различните страни.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) постоянно следи развитието на инфекциите, свързани със здравеопазването, в Европа.

Действия на ЕС за борба с вътреболничните инфекции

В нея се настоява правителствата от ЕС да въведат или засилят профилактичните мерки, надзора, обучението на здравните работници и информацията за пациентите, както и да подпомагат изследванията.

  • 2006 – Коментари по консултацията на ЕС за вътреболничните инфекции Избор на превод за предходната връзка English (en)
  • 2005 – Обществена консултация на ЕС – профилактика / контрол на вътреболничните инфекции Избор на превод за предходната връзка English (en)
  • 2005 – Доклад на ЕС за разумното използване на антибиотици в медицината Избор на превод за предходната връзка English (en)

В него се подчертава, че не само появата, но и разпространението е сериозен проблем по отношение на антимикробната резистентност.