Szakpolitika

Európában jelenleg a korai elhalálozás hét legfontosabb kockázati tényezője közül hat a táplálkozással és a fizikai aktivitással függ össze. Ez a hat tényező a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a nem megfelelő testtömeg-index, a nem elégséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a mozgásszegény életmód és a túlzott alkoholfogyasztás.

Különösen aggasztó, hogy a túlsúly és az elhízás egyre gyakoribb jelenség Európában. Az Európai Bizottság a probléma megoldása érdekében integrált stratégiát szorgalmaz, amelyben helyi, regionális, nemzeti és európai szintű érdekelt felek egyaránt szerepet kapnának.

Stratégia

A táplálkozással, túlsúllyal és elhízással kapcsolatos egészségügyi kérdésekre vonatkozó európai stratégiával Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) (2007) a Bizottság hozzá kíván járulni a helytelen táplálkozással és a mozgáshiánnyal összefüggő kockázatok csökkentéséhez az Európai Unióban.

A táplálkozással és a testmozgással foglalkozó magas szintű munkacsoport Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) 2014-ben cselekvési tervet fogadott el a gyermekkori elhízásról Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) , amelyben azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra megállítja a jelenség terjedését. A Tanács 2014 júniusában fogadta el a táplálkozásról és a testmozgásról szóló következtetéseit. 2015 szeptemberében 25 tagállam együttes fellépést kezdeményez a táplálkozás és a testmozgás témakörében.

A táplálkozással és a testmozgással kapcsolatos valamennyi releváns uniós szakpolitikai dokumentum áttekintése itt található Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) .

Koordináció

Támogatás

Közegészségügyi programja Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) keretében a Bizottság számos, a táplálkozás és a testmozgás témájával foglalkozó kezdeményezést támogat.

Emellett az Európai Parlament is több kísérleti projektet finanszíroz Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) , melyek célja a táplálkozással és a testmozgással kapcsolatos jövőbeli szakpolitikai intézkedések előkészítése és olyan irányadó gyakorlati megoldások feltérképezése, amelyek a projekt helyszínén kívül más európai városokban és régiókban is ugyanúgy alkalmazhatók.

Információk

Egészségügyi mutatók – táplálkozás Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)