Terveys-EU-uutiskirje – Lapsuusiän immunisaatio: turvallinen ja tehokas suoja

Nro 97, 4 lokakuuta 2012

Tässä numerossa


Lukijalle


Lapsuusiän immunisaatio: turvallinen ja tehokas suoja


Herta Adam, Terveysuhkien yksikkö, Terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosasto, Euroopan komissioRokotteet ovat yksi merkittävimpiä terveyttä edistäviä innovaatioita. Rokottamisen avulla on isorokko saatu hävitettyä, eikä poliotakaan ole Euroopassa esiintynyt enää vuoden 2002 jälkeen. Nämä molemmat taudit aiheuttivat aiemmin miljoonien ihmisten kuoleman tai vammautumisen. Myös esimerkiksi kurkkumädän ja jäykkäkouristuksen esiintyminen on huomattavasti vähentynyt sen jälkeen, kun niitä vastaan alettiin rokottaa järjestelmällisesti.

 

Nykyisin saatavilla olevia monia rokotteita ei kuitenkaan vielä hyödynnetä riittävästi. Taudit, jotka olisivat torjuttavissa rokotteilla, aiheuttavat edelleen turhaa kärsimystä ja kustannuksia, jotka voitaisiin välttää. Nykyisinä taloudellisesti tiukkoina aikoina on myös kustannuspuoleen syytä kiinnittää erityistä huomiota.

 

Kesäkuussa 2011 hyväksyttiin EU:n neuvoston päätelmät lapsuusiän immunisaatiosta. Niissä korostetaan lapsuusiän immunisaation merkitystä (kattavuuden saavuttaminen, ylläpito ja seuranta). Samoin päätelmissä painotetaan rokotteilla ehkäistävissä olevien tautien valvontaa. Lisäksi ehdotetaan viestintästrategioiden kehittämistä ja toteuttamista sekä alirokotettujen väestöryhmien rokottamisen tehostamista. Nämä aiheet ovat esillä myös lapsuusiän immunisaatiota käsittelevässä konferenssissa, jonka Euroopan komissio järjestää 16.–17.10.2012 Luxemburgissa. Konferenssissa tarkastellaan tähänastisia toimia neuvoston päätelmien toteuttamiseksi ja keskustellaan EU:n tason toiminnan tulevista painopistealueista. Konferenssiin osallistuu runsaasti eri alojen edustajia, ja sitä voi seurata suorana web streaming -lähetyksenä.

Uutisia EU:sta


Turvallisempia ja tehokkaampia innovatiivisia lääkinnällisiä laitteita

Euroopan komissio on ehdottanut kahta uutta asetusta, jotka koskevat lääkinnällisiä laitteita. Ehdotusten tavoitteena on parantaa kansalaisten turvallisuutta. Lääkinnällisten laitteiden käsitteen piiriin kuuluvat niin yksinkertaiset laastarit kuin elintoimintoja ylläpitävät monimutkaiset laitteistotkin.


"Ex-tupakoitsijaa ei pysäytä mikään" -kampanjalle kaksi palkintoa

EU:n kampanja "Ex-tupakoitsijaa ei pysäytä mikään" on palkittu markkinointiviestinnän Euro Effie -kilpailussa sekä kultaisella Effiellä että parhaan innovatiivisen painotuotteen palkinnolla. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU-toimielin saa Euro Effie -palkinnon. Tuomaristo kiitti kampanjan positiivista asennetta, jossa tupakoitsijoita puhuteltiin tuomitsemattomassa sävyssä. Se antoi tunnustusta myös innovatiiviselle tavalle, jolla kampanjassa tarjotaan käytännön apua tupakoinnin lopettamiseksi sekä perinteisen että uuden median keinoin.


Yksilöllinen lääketieteellinen hoito – komissaari John Dallin puhe

Terveys- ja kuluttaja-asioista vastaava komissaari John Dalli osallistui European Alliance for Personalised Medicine -järjestön kokoukseen. Puheessaan hän käsitteli yksilöllistä lääketieteellistä hoitoa ja kliinisiä kokeita koskevaa komission tuoretta ehdotusta.


Uusi monikielinen sivusto tiedottaa urologisista sairauksista

Euroopan urologijärjestön (EAU) sivuston tarkoituksena on tarjota luotettavaa, puolueetonta, kattavaa ja selkeää tietoa urologisista sairauksista.


Eurooppalainen elinluovutusten teemapäivä (13.10.2012)

Euroopan neuvoston aloitteesta on vuodesta 1998 alkaen vietetty teemapäivää, jolloin herätetään keskustelua elinluovutuksesta ja tiedotetaan elinluovutuksiin ja -siirtoihin liittyvistä oikeudellisista ja lääketieteellisistä seikoista. Tänä vuonna teemapäivän päätapahtuma on Budapestissa.


EMCDDA palkitsi ansiokkaita tieteellisiä tekstejä

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus EMCDDA palkitsee vuosittain korkeatasoista alan tutkimusta ja sitä esitteleviä artikkeleita. Tämänvuotiset voittajat ovat Saksasta, Ruotsista ja Isosta-Britanniasta.


Komissaari John Dallin puhe Euroopan alueiden ja kaupunkien konferenssissa

Terveys- ja kuluttaja-asioista vastaava komissaari John Dalli osallistuu paneelikeskusteluun kustannustehokkaasta terveydenhoidosta ja sairaalahallinnosta alue- ja paikallistasolla.
Kuulumisia eri maista


Puola

Sveitsiläis-puolalainen terveysalan yhteistyöohjelma

Sveitsi on antanut 39 miljoonaa Sveitsin frangia Puolassa toteutettaviin terveysohjelmiin. Ohjelmat liittyvät liikapainon torjuntaan, HIV-tartunnan torjuntaan, odottavien äitien huumeiden käytön torjuntaan sekä alle viisivuotiaiden lasten suun alueen terveyden parantamiseen. Puolan terveysministeriön rahoitusosuus on 9 miljoonaa Puolan złotya.


Luxemburg

Flunssarokotuskausi on alkanut

Luxemburgin terveysministeriö on käynnistänyt kampanjan kannustaakseen kansalaisia ja hoitoalan ammattilaisia ottamaan influenssarokotteen.EU:n lehdistötiedotteita


Raportti: Monet eurooppalaiset altistuvat edelleen ilman epäpuhtauksille

Euroopan ympäristökeskuksen julkaisema tuore raportti osoittaa, että monissa osissa Eurooppaa on jatkuvia ongelmia ulkoilman hiukkasmäärien ja alailmakehän otsonin suhteen. Hiukkaset voivat olla vahingollisia ihmisten terveydelle, koska ne tunkeutuvat hengitysjärjestelmän herkkiin osiin.
Tapahtumakalenteri


Konferenssi lapsuusiän immunisaatiosta – nykytilanne ja -haastet sekä keskeiset tulevat toimet (Luxemburg, 16.–17.10.2012)

Euroopan komission terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston järjestämässä konferenssissa tarkastellaan lapsuusiän immunisaatioon liittyviä EU-hankkeita.


Terveysalan kansainvälinen huippukokous 2012 – Terveyttä ja kestävää kehitystä edistävä tutkimus (Berliini, 21.–24.10.2012)

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande toimivat kansainvälisen huippukokouksen suojelijoina. Kokouksen teemana on 2000-luvun terveydenhoito.


Miksi rokottaminen on tärkeää? Rokotteilla ehkäistävissä olevien tautien epidemioista saadut kokemukset

Terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanoviraston (EAHC) järjestämä lehdistökonferenssi rokottamisesta (Luxemburg, 15.–16.10.2012)
Uusia julkaisuja


Terveysalan 33 esimerkkihanketta EU:ssa

Euroopan komission terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston uudessa julkaisussa esitellään EU:n terveysohjelmista rahoitettuja hankkeita.


Eurooppalaisten terveysosaamista koskeva tutkimus – Loppuraportti

Loppuraportti EU:n rahoittamasta tutkimuksesta, joka toteutettiin kesällä 2011 kahdeksassa EU-maassa (Alankomaat, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Itävalta, Kreikka, Puola ja Saksa).


Roma Health Newsletter

Maailman terveysjärjestön (WHO) Euroopan aluetoimiston ja Euroopan komission terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston julkaisema uutiskirje romanien terveydestä.


Health and Environment Alliance (HEAL) – Vuosikatsaus 2011

Katsauksessa esitellään HEALin toimintaa ja yhteistyötä jäsenorganisaatioiden ja muiden yhteistyökumppanien kanssa eri aloilla ja osoitetaan, kuinka ympäristötoimet edistävät myös terveyttä.


Ruokavaliota, liikuntaa ja terveyttä käsittelevä Euroopan toimintafoorumi – Vuosiraportti 2012

Foorumin työskentelyyn osallistuu esimerkiksi elintarviketeollisuutta ja kuluttajajärjestöjä edustavia EU:n tason organisaatioita.Uutta Terveys-EU:ssa


Ilmansaasteet tappavat tuhansia ihmisiä – miljardien lasku yhteiskunnalle

Aphekom-hankkeen mukaan ilmansaasteiden vähentämiseen tähtäävän EU:n ympäristöpolitiikan tehokas täytäntöönpano ja noudattaminen pitkällä aikavälillä tuottaa merkittäviä myönteisiä terveysvaikutuksia.


FC Barcelona ja EU kampanjoivat yhdessä tupakointia vastaan

Euroopan komissio ja jalkapallon suurseura FC Barcelona ovat käynnistäneet tupakoinninvastaisen yhteistyön. Yhteisen "Lopeta tupakointi Barçan kanssa" -kampanjan kohderyhmänä ovat erityisesti 25–34-vuotiaat eurooppalaiset tupakoitsijat, joita on 28 miljoonaa. Yhteistyöhankkeen julkistivat EU:n terveyskomissaari John Dalli ja FC Barcelonan puheenjohtaja Sandro Rosell.Valokeilassa


Lapsuusiän immunisaatio


EU:n tason toimet


Terveys-EU – Rokotukset

Euroopan komissio – Terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosasto

Kansanterveysala – Rokotukset

Euroopan komissio – Terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosasto

EUVAC.NET

Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC)

Immunisaatio

Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC)

Rokotteilla ehkäistävissä olevien tautien ohjelma

Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC)

Kansanterveys – Lapsuusiän immunisaatio

Euroopan komissio – Terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosasto


Uutisia


HPV-rokote EU-maiden nuorille tytöille – päivitys

Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) suosittelee rutiininomaisen HPV-rokottamisen kohdentamista kaikkiin 10–14-vuotiaihin tyttöihin. Rokote on saatava ennen seksuaalisen aktiivisuuden alkamista.


Lapsille tarkoitetut lääkkeet

Julkinen kuuleminen lastenlääkeasetuksen täytäntöönpanosta saaduista kokemuksista.EU:n terveysalan journalistipalkinto – artikkeleita


Who’s afraid of vaccines? Antonino Michienzi, EU:n terveysalan journalistikilpailun Italian finalisti

Artikkelin aiheena on vanhempien keskuudessa yleistyvä trendi jättää lapset rokottamatta ja sen aiheuttamat riskit.Terveysohjelman hankkeita


PROMOVAX – maahanmuuttajien rokotushanke

Kolmivuotisessa hankkeessa kerätään tietoa maahanmuuttajien rokotustilannetta Euroopassa heikentävistä syistä ja pyritään parantamaan sitä.


Venice – rokotusalan yhteistyöhanke

Venice-hankkeessa kerätään, vaihdetaan ja välitetään rokottamiseen liittyvää tietoa ja hyviä käytäntöjä eurooppalaisen asiantuntijaverkoston kautta.Muita linkkejä:


UNICEF – Immunisaatio vuonna 2012 - tiivistelmä


Maailman terveysjärjestö – Immunisaatio


Terveys-EU. Euroopan unionin kansanterveysportaali
Uutiskirje on saatavilla EU:n 22 virallisella kielellä:
http://health.europa.eu/newsletter


Uutiskirjeen tilauksen peruutus