Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

de Hilde Vautmans (Belgia) și Ivan Jakovčić (Croația) , deputați în Parlamentul European

de Hilde Vautmans (Belgia) și Ivan Jakovčić (Croația) , deputați în Parlamentul European

În luna octombrie, cu ocazia Zilei europene a donării de organe, am găzduit o ședință a Parlamentului European la Bruxelles, organizată în cooperare cu PHA Europe (Asociația europeană a bolnavilor de hipertensiune pulmonară). La fel ca și colegii noștri Romana Tomc și Alojz Peterle, am considerat acest eveniment drept o ocazie de a sublinia preocuparea noastră față de miile de pacienți din întreaga UE care se află pe listele de așteptare a unui transplant, pentru care nu există proceduri menite să le mai dea o șansă la viață. Cercetările arată că 16 pacienți mor în fiecare zi, în așteptarea organelor de care au nevoie. De aceea, creșterea ratei de donare de organe trebuie să rămână o prioritate majoră pentru UE, pentru guvernele statelor membre și pentru toți cetățenii deopotrivă. 

La nivelul UE, s-au depus multe eforturi prin „Planul de acțiune al UE privind donarea și transplantul de organe”, care a promovat formarea și schimbul transfrontalier de bune practici între statele membre. Comisia a cofinanțat, prin intermediul Programului de sănătate publică, o serie de proiecte europene destinate să ofere sprijin practic statelor membre, pentru a le ajuta să își îmbunătățească programele naționale privind donarea de organe. Au fost organizate diverse seminarii pentru jurnaliști, care au condus la o acoperire mediatică sporită a acestei chestiuni și au contribuit la creșterea gradului de conștientizare a publicului. Datele publicate de Consiliul Europei arată că eforturile depuse încep să dea roade. Comparativ cu 2014, în 2015 numărul transplanturilor de organe efectuate în UE a crescut cu peste 800. Acest lucru confirmă o tendință încurajatoare, cu peste 4 000 de transplanturi suplimentare pe o perioadă de 5 ani, o creștere de 14 % față de 2010.

Schimbul de organe reprezintă, de asemenea, o modalitate importantă de a-i ajuta pe pacienți. În acest sens, a fost deja utilizat un instrument informatic dezvoltat recent prin Acțiunea comună FOEDUS: acesta permite punerea la dispoziție a organelor care nu sunt alocate în țara lor de origine, ceea ce a condus la efectuarea a 23 de transplanturi în cursul etapei pilot, de care au beneficiat în special copiii. În lipsa acestui instrument, transplanturile în cauză nu ar fi fost posibile. În această toamnă urmează să fie lansate alte două proiecte finanțate de UE, propuse de colegii noștri deputați europeni Karin Kadenbach și Gabriel Mato, care se vor derula timp de 3 ani. Acestea au scopul de a combate bolile renale cronice și de a îmbunătăți sistemele de donare și transplant, prin cursuri de formare și activități de sensibilizare.

Toate aceste inițiative arată că, atunci când UE își grupează resursele și expertiza în domeniu, se pot produce rezultate reale pentru pacienți.  Întrucât planul de acțiune al UE a fost finalizat și se află acum în curs de evaluare, este momentul să reflectăm asupra următoarelor etape. Este clar faptul că mai sunt încă multe de făcut. De ce nu putem avea în toate statele membre rate de donare de organe precum cele înregistrate în Spania și Croația? Dinamica dobândită prin planul de acțiune trebuie menținută și consolidată.

Asociațiile de pacienți vor juca un rol esențial în promovarea în rândul publicului larg a ideii de a deveni donator de organe. PHA Europe își asumă rolul de lider în promovarea unui apel la acțiune pentru a îmbunătăți sistemul transfrontalier de donare și transplant în cadrul UE. Membrii asociației, precum și alte organizații naționale și europene majore care reprezintă categorii de pacienți pentru care donarea și transplantul de organe sunt foarte relevante, pledează pentru o mai bună conștientizare a cetățenilor, o mai mare disponibilitate a organelor și un acces mai ușor la transplant. Sprijinim inițiativele asociațiilor de pacienți în acest domeniu și îndemnăm statele membre și Comisia să își intensifice eforturile în colaborare cu societatea civilă, pentru a-i implica pe cetățenii UE și pentru a crea condițiile necesare pentru ca noi toți să putem salva vieți devenind donatori de organe.