Logotip Evropske komisije

NEWSLETTER

Številka 134, 17 julij 2014

Zdravje–EU

Vaš portal za zanesljive informacije o javnem zdravju

Zdaj smo člani dobro opremljenega telovadnega kluba: uporabimo torej telovadna orodja!

Ursula O'Dwyer, svetovalka za politiko spodbujanja zdravja, irsko ministrstvo za zdravje

Ursula O'Dwyer, svetovalka za politiko spodbujanja zdravja, irsko ministrstvo za zdravje

Povsem upravičeno se veselimo in toplo pozdravljamo sklepe, ki jih je v zvezi s prehrano in telesno dejavnostjo sprejel Svet 20. junija letos. So namreč znamenje, da se čedalje bolj resno zavedemo čedalje bolj resne težave: več kot polovica odraslih evropskih prebivalcev je pretežkih ali predebelih, otroci v tem nevarno hitro dohitevajo svoje starše, vse preveč starostnikov trpi zaradi podhranjenosti.

Več kot jasno je, da nezdrav način življenja močno vpliva na življenje državljanov, na nacionalne proračune za zdravstveno varstvo in na konkurenčnost evropskega gospodarstva. Problem zato zasluži ne le v [...]

V tej številki

Novice iz EU » 
Napovednik » 
Prispevki iz Evrope » 
Sporočila za javnost EU » 
Nove publikacije » 
  Prijavasl
  Prejšnje številke
  Predlagajte novice in dogodke
  Pošlji prijatelju

Osrednja tema te izdaje  »

Tudi v tej izdaji

Projekti programa javnega zdravja »

Spodbujanje zdravega prehranjevanja in telesne dejavnosti v lokalnih skupnostih (HEPCOM)

Preprečevanje debelosti prek evropskega omrežja (OPEN)

Evropska mladina proti debelosti (EYTO)

Evropski forum za spodbujanje telesne dejavnosti (MOVE)

SALUS: Evropska mreža za spremljanje preoblikovanja prehrambenih izdelkov, opredelitev in izmenjave dobrih praks za MSP in potrošnike

Novinarska nagrada EU za prispevke o zdravstvu – članki »

Sladkor – sladki strup? članek Célie Rosa, portugalske finalistke 2013

Si to, kar je jedla tvoja stara mama, članek Virve Pohjanpalo, finske finalistke 2013

Klemen je za izklesano telo žrtvoval tisočaka in zdravje, članek Marje Milič, slovenske finalistke 2013

Najcenejši antidepresiv, članek Rite Makarész, madžarske finalistke 2011 in dobitnice 2. nagrade

 
 

Novice iz EU 

EU se je zavezala k reševanju ponovnega pojava HIV v Evropi  »

EU prispeva k okrepljenemu preprečevanju in zdravstvenemu odzivu na ponovni pojav epidemije HIV v Evropi. Na voljo so predstavitve z nedavnega medijskega dogodka o HIV v Atenah.

Evropa določa prednostne naloge za preprečevanje šibkosti starostnikov  »

Evropska komisija si s pobudo Evropsko partnerstvo za inovacije za aktivno in zdravo staranje prizadeva opredeliti ukrepe za preprečevanje šibkosti starostnikov. Prednostne naloge so pregledali na nedavni konferenci – na voljo so številne predstavitve.

Novi videoposnetek: Skupaj si prizadevamo za daljše in bolj zdravo življenje  »

Videoposnetek o Evropskem partnerstvu za inovacije za aktivno in zdravo staranje, v katerem sodelujejo organizacije, ki se ukvarjajo z aktivnim staranjem po vsej Evropi – javni organi, združenja, industrija, nevladne organizacije, organizacije pacientov in državljani.

Govor evropskega komisarja za zdravje Tonia Borga o neprenosljivih boleznih pred Generalno skupščino Združenih narodov  »

Komisar je v govoru pred Generalno skupščino na sestanku na visoki ravni o preprečevanju in obvladovanju neprenosljivih bolezni v New Yorku ponovno potrdil zavezo EU, da se bo zavzemala za preprečevanje in obvladovanje neprenosljivih bolezni.

Razpis za imenovanje v strokovno skupino za obvladovanje raka Evropske komisije je odprt do 20. julija  »

V razpisu za prijavo interesa lahko sodelujejo skupine, ki delujejo na področju raka, vključno s proizvajalci proizvodov, ponudniki storitev, organizacije pacientov in evropska poklicna združenja, znanstvene organizacije in združenja za preprečevanje raka.

Napovednik 

Gradimo zdrave svetovne prehranske sisteme – Nova nujna naloga za javno zdravje (Oxford, 8. in 9. september 2014)  »

Udeleženci konference bodo razpravljali o vplivu prehrane na slabo zdravje, opredelili bodo vpliv obstoječih prehranskih sistemov v svetu na zdravje, določili politike, ki bi lahko spodbudile zdravje in dobro počutje, ter podprli svetovne prehranske sisteme, ki so okoljsko, kulturno in socialno vzdržni.

Informativni dan o pobudi Boljše usposabljanje za varnejšo hrano (Bruselj, 9. september 2014)  »

Pobuda Komisije Boljše usposabljanje za varnejšo hrano je namenjena pripravi strategije EU za usposabljanje na področju zakonodaje o hrani in krmi ter predpisov o zdravju in dobrobiti živali in zdravju rastlin.

Konferenca o vrednotenju zdravstvenih tehnologij HTA 2.0 Europe – Teaming Up for Value (30. in 31. oktober 2014, Rim, Italija)  »

600 udeležencev konference iz vseh sektorjev, povezanih z zdravjem, bo skupaj s snovalci politik, akademiki, tehnološkimi ocenjevalci, predstavniki industrije in civilne družbe razpravljalo o ključnih dosežkih evropskega sodelovanja pri vrednotenju zdravstvenih tehnologij.

Prispevki iz Evrope 

Nova javna podatkovna zbirka o zdravstveni industriji in zdravstvenih delavcih francoskega ministrstva za zdravje  [Francija]  »

Francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine je nedavno odprla novo spletišče francoskega ministrstva, ki državljanom omogoča dostop do informacij o zdravstveni industriji in zdravstvenih delavcih ter povezavah med obema skupinama podatkov.

Sporočila za javnost EU 

Bisfenol A (BPA) je strogo omejen v igračah  »

Evropska komisija si prizadeva izboljšati varnost igrač, zato se je odločila za strogo omejitev bisfenola A na 0,1 mg/l (mejna vrednost migracije) v igračah za otroke do 3. leta starosti in v igračah, ki jih otroci dajejo v usta.

Mednarodni dan boja proti zlorabi drog: nova študija je pokazala, da se raba „dovoljenih omamnih sredstev“ med mladimi Evropejci povečuje  »

Ob mednarodnem dnevu boja proti zlorabi drog in nezakonitemu trgovanju z drogami je Komisija obnovila svojo zavezo, da bo mlade zaščitila pred nevarnostmi dovoljenih omamnih sredstev. Vedno večje število mladih v EU zlorablja substance.

Nov porast primerov bolezni ebola v Zahodni Afriki: Evropska unija je povečala sredstva za nujno pomoč  »

Evropska komisija je namenila dodatnih 500 000 evrov za ukrepe obvladovanja vedno hujše epidemije bolezni ebola v Gvineji, Liberiji in Sierra Leoneju. Skupna pomoč Komisije se je tako povečala na 1,9 milijona evrov.

Nove publikacije 

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je objavil letno poročilo 2013  »

Letno poročilo daje dober pregled uspešnega dela centra v prejšnjem letu in povzetek finančnih in upravnih poslov.

Podatkovni list o novo objavljenih kazalnikih zdravja Evropske unije  »

Kazalniki zdravja Evropske unije (ECHI) dajejo splošno sliko o zdravju in zdravstvenem varstvu v Evropski uniji. Na voljo so podatki za države EU, države EFTA, države kandidatke in druge evropske države.

V naslednji številki

Zdravje in mednarodni vidiki

Bilten izdajamo v 23 uradnih jezikih EU
http://ec.europa.eu/health/newsletter

To je samodejno sporočilo, zato nanj ne odgovarjajte.

Če želite preklicati naročnino na bilten, kliknite tu