Az Európai Bizottság logója

NEWSLETTER

szám134, 2014. Július 17.

Egészségügy - EU

A megbízható egészségügyi információk portálja

Végre bérletet válthattunk egy jól felszerelt edzőterembe! Nosza, vegyük is birtokba!

Szerző: Ursula O'Dwyer szakpolitikai tanácsadó, Írország egészségügyi minisztériuma, Egészségfejlesztési főosztály

Szerző: Ursula O'Dwyer szakpolitikai tanácsadó, Írország egészségügyi minisztériuma, Egészségfejlesztési főosztály

Minden okunk megvan az örömre, hiszen június 20-án az Európai Unió Tanácsa elfogadta a táplálkozásról és a testmozgásról szóló következtetéseket. Ez pedig annak a jele, hogy ezt az egyre aggasztóbb problémát az EU is kezdi a súlyának megfelelő helyen kezelni. Az európai felnőtt népesség több mint a fele ugyanis túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít, a gyermekek gyakran túltesznek szüleiken, és az idősek körében egyre többen szenvednek a helytelen táplálkozás következményeitől.

Kétségtelen tény, hogy az egészségtelen életvitel mindennapi életünkre, a tagállamok egészségügyi költségvetésére és az európai v [...]

Ebben a számban

Hírek az EU-ból » 
Várható események » 
Európai körkép » 
Uniós sajtóközlemények » 
Új kiadványok » 
  Feliratkozás
  Korábbi számok
  Javasoljon hírt vagy rendezvényt
  Küldje el az oldalt ismerősének!

A teljes cikk  »

Fókuszban még

Az egészségügyi programokhoz kapcsolódó projektek »

Az egészséges táplálkozás és a testmozgás népszerűsítése a helyi közösségekben (HEPCOM)

Európai hálózat az elhízás megelőzéséért (OPEN)

A fiatalkori elhízás elleni küzdelem európai platformja (EYTO)

Európai fórum a testmozgás népszerűsítéséért (MOVE)

SALUS: Európai Hálózat az élelmiszerek átalakításának nyomon követéséért, valamint a kkv-k és a fogyasztók érdekeit szolgáló bevált módszerek feltérképezéséért és mego

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj – Cikkek »

Célia Rosa: „Açúcar – O veneno doce?” (Cukor vagy édes méreg?). A szerző a 2013. évi újságírói díj döntőse Portugáliából.

Virve Pohjanpalo: „Olet mitä mummosi söi” (Az vagy, amit a nagymamád evett annak idején). A szerző a 2013-as újságírói díj döntőse Finnországból.

Marja Milič: „Klemen je za izklesano telo žrtvoval tisočaka in zdravje” (Klemen ezer eurót és az egészségét áldozta arra, hogy adoniszi teste legyen). A szerző a 2013-as újság

Makarész Rika: „A legolcsóbb antidepresszáns”. A szerző a 2011-es újságírói díj második helyezettje, Magyarországról.

 
 

Hírek az EU-ból 

Az Európai Unió fontos feladatának tartja, hogy elejét vegye a HIV-járvány újbóli megjelenésének Európában  »

A HIV-járvány újbóli megjelenése esetén az Európai Unió a megelőzésben és az ellátásban egyaránt szerepet vállal. Olvassa el Ön is a HIV témakörében júniusban megtartott athéni médiaklaszter-eseményen elhangzott előadásokat.

Az EU kiemelt figyelmet fordít az időskori gyengeség megelőzésére  »

„A tevékeny és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerség” elnevezésű kezdeményezést az Európai Bizottság indította. A partnerség arra keresi a választ, hogy milyen intézkedésekkel lehet az időskori gyengeséget megelőzni. A Bizottság nemrég konferenciát rendezett a témában, ahol a résztvevők az ezzel kapcsolatos prioritásokat vitatták meg. A konferencián elhangzott előadásokat itt lehet elolvasni.

Új kisfilm: „Working together for longer healthier lives” (Együtt a hosszabb, egészségesebb életért!”)  »

A kisfilm a tevékeny és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerséget mutatja be, amelyben a tevékeny időskor területén működő európai szereplők – hatóságok, szövetségek, vállalkozások, nem kormányzati szervezetek, betegszervezetek és polgárok – vesznek részt.

Tonio Borg egészségpolitikai biztos felszólalása az ENSZ-közgyűlésen a nem fertőző betegségekről  »

Az ENSZ-közgyűlés fertőző betegségek megelőzésével és visszaszorításával foglalkozó magas szintű találkozóján, New Yorkban tartott beszédében a biztos újólag megerősítette az Európai Unió elkötelezettségét a nem fertőző betegségek megelőzése és visszaszorítása mellett.

A Bizottság a rákos megbetegedések visszaszorításával foglalkozó szakértői csoport tagjainak kinevezése céljából pályázati felhívást hirdetett meg. Jelentkezési határidő: j  »

A pályázati felhíváson a rákmegelőzés területén tevékenykedő csoportosulások, azaz a készítmények előállítói, a szolgáltatók, a betegszervezetek, valamint a rákmegelőzés terén tevékenykedő európai szakmai szövetségek, tudományos társaságok és szervezetek vehetnek részt.

Várható események 

Konferencia: A közegészségügy új küldetése: egészséges nemzetközi élelmiszerrendszerek kiépítése (Oxford, 2014. szeptember 8–9.)  »

A konferencia résztvevői megvitatják az étrenddel összefüggő egészségügyi problémákat, meghatározzák, hogy a jelenlegi nemzetközi élelmiszerrendszerek milyen hatást gyakorolnak az egészségünkre, számba veszik azokat a szakpolitikákat, amelyek alkalmasak arra, hogy előmozdítsák az egészséges életmódot és a jó közérzetet, és támogassák a környezetvédelmi, kulturális és társadalmi szempontból fenntartható globális élelmiszerrendszerek létrejöttét.

Nyílt nap a „Jobb képzés a biztonságosabb élelmiszerekért” elnevezésű kezdeményezésről (Brüsszel, 2014. szeptember 9.)  »

A „Jobb képzés a biztonságosabb élelmiszerekért” kezdeményezést az Európai Bizottság indította útjára azért, hogy az élelmiszer- és takarmányjog, továbbá az állategészségügyi és az állatjóléti, valamint a növény-egészségügyi jogszabályok témakörében uniós képzési stratégia alakuljon ki.

HTA 2.0 Europe – Értékteremtés közösen (Olaszország, Róma, 2014. október 30–31.)  »

A 600 fős konferencián az egészségügy különböző területeivel foglalkozó szakpolitikusok, tudósok, technológiaértékelők, továbbá az egészségügyi iparág és a civil társadalom képviselői lesznek jelen. Csatlakozzon Ön is, és vegyen részt az egészségügyi technológiák értékelése terén megvalósuló európai együttműködés (HTA) legfontosabb eredményeinek megvitatásában!

Európai körkép 

A francia egészségügyi miniszter útjára indította az egészségügyi iparágak és szakemberek nyilvános adatbázisát  [Franciaország]  »

Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter a közelmúltban bejelentette, hogy a francia kormány védnöksége alatt megkezdte működését az az új honlap, amelyen bárki tájékozódhat az egészségügyi iparágakról és szakemberekről, valamint e két érdekcsoport közötti összefonódásokról.

Uniós sajtóközlemények 

Az Európai Bizottság szigorúan korlátozza a biszfenol-A vegyület jelenlétét a játékszerekben  »

Az Európai Bizottság arra törekedik, hogy a játékszerek egyre biztonságosabbak legyenek, ezért úgy határozott, hogy a 3 év alatti gyermekek számára készült, illetve a szájbavételre szánt játékszerek esetében a biszfenol-A vegyület kioldódási határértékét 0,1 mg/literben állapítja meg.

Kábítószer-ellenes világnap: egy friss tanulmány szerint terjed az új pszichoaktív anyagok (az ún. „legal high” szerek) használata az európai fiatalok körében  »

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából az Európai Bizottság ismét elkötelezte magát amellett, hogy megvédi a fiatalokat a nem szabályozott pszichoaktív anyagok használatával járó veszélyektől, ezek a szerek ugyanis egyre népszerűbbek a fiatalok körében az EU-ban.

Ismét felütötte fejét az Ebola-vírus Nyugat-Afrikában: az Európai Unió bővíti sürgősségi finanszírozási alapját  »

Az Európai Bizottság további 500 ezer eurót különített el arra, hogy támogassa a Guineában, Libériában és Sierra Leonéban tomboló Ebola-járvány megfékezését célzó intézkedéseket. Ezzel 1,9 millió euróra nőtt az az összeg, amelyet a Bizottság a térség egészségügyi helyzetének javítására fordít.

Új kiadványok 

Már olvasható az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ igazgatójának 2013. évi jelentése  »

Az éves jelentés áttekintést nyújt a Központ előző évének eredményeiről, valamint pénzügyi és adminisztratív műveleteiről.

Összefoglaló a legfrissebb európai alapvető egészségügyi mutatókról  »

Az európai alapvető egészségügyi mutatók (ECHI) az uniós tagállamok, az EFTA-országok, a tagjelölt országok és az egyéb európai országok vonatkozó adatainak összevetésével átfogó összképet festenek az Európai Unió lakóinak egészségi állapotáról és az uniós egészségügy helyzetéről.

A következő szám tartalmából

Egészségügy és a világ

A hírlevél az EU 23 hivatalos nyelvén olvasható
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Kérjük, ne válaszoljon erre az üzenetre. Az üzenetet olyan e-mail címről küldték, ahol nem figyelik a beérkező leveleket.

Ha a továbbiakban nem kívánja megkapni a hírlevelet,  kattintson ide