Logoul Comisiei Europene

NEWSLETTER

Numărul 132, 24 iunie 2014

Sănătate-UE

Sursa dumneavoastră de informaţii fiabile privind sănătatea publică

Achiziționarea în comun de vaccinuri și medicamente devine o realitate în UE

Paola Testori Coggi, directorul general al DG Sănătate și Consumatori

Paola Testori Coggi, directorul general al DG Sănătate și Consumatori

La 20 iunie, miniștrii sănătății reuniți la Luxemburg în cadrul Consiliului, au semnat Acordul privind achizițiile publice comune pentru contramăsuri medicale. Intrăm, așadar, într-o nouă etapă a activității noastre care vizează protejarea cetățenilor europeni împotriva amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății, cum ar fi bolile transmisibile. Acordul privind achizițiile publice comune definește cadrul de reglementare a procedurilor de achiziții comune și le permite țărilor din UE să achiziționeze în comun, și nu individual, vaccinuri pandemice și alte contramăsuri medicale.

Prin efortul comun [...]

În acest număr

Ştiri din actualitatea UE » 
Evenimente viitoare » 
Ştiri din toată Europa  » 
Comunicate de presă » 
Noi publicaţii » 
  Abonaţi-vă
  Numere anterioare
  Sugeraţi ştiri şi evenimente
  Trimite unui prieten

Citiţi articolul principal din acest număr  »

Tot în acest număr

Proiectele Programului de sănătate publică »

Evaluarea rentabilității strategiilor europene în materie de alertă și reacție la pandemiile de gripă

FASTVAC - Un cadru generic de producție și evaluare a vaccinurilor de urgență

Exerciții de control a calității și crearea de rețele privind identificarea agenților patogeni puternic infecțioși

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii - Articole »

„Special report - How vaccine scares cast shadows over science” (Raport special - Cum au semănat vaccinurile panică printre oamenii de știință), de Kate Kelland, finalista din Regatu

„Children to sue their parents if they contract an infectious disease” (Părinții sunt de vină pentru bolile infecțioase în rândul copiilor), de Ljerka Bratonja Martinović, finalista

 
 

Ştiri din actualitatea UE 

Un logo comun pentru farmaciile on-line autorizate  »

Întrucât din ce în ce mai mulți cetățeni europeni achiziționează medicamente pe internet, este necesar ca farmaciile on-line să fie autentice și sigure. Comisia a adoptat un regulament de punere în aplicare în temeiul Directivei privind medicamentele falsificate, care introduce un logo comun pentru farmaciile on-line.

Comitetul științific al Comisiei aprobă avizul preliminar privind biologia sintetică în vederea unei consultări publice  »

Acest aviz al CSRSEN își propune să ofere orientări pentru stabilirea unei definiții științifice a biologiei sintetice. A fost lansată o consultare publică. Observațiile pot fi trimise până la 21 iulie 2014.

Inițiativa UE de programare în comun privind rezistența la antimicrobiene: reuniunea cu Direcția Sănătate Publică  »

Reuniunea a fost organizată pentru a dezvolta în continuare cooperarea între domeniul sănătății publice și cel al cercetării, în vederea combaterii rezistenței la antimicrobiene în UE. Inițiativa coordonează activitățile de cercetare la nivel național și este sprijinită financiar de Comisie.

Comisia instituie un grup de experți pentru controlul cancerului  »

Grupul de experți va contribui la elaborarea de instrumente juridice , documente de politică, orientări și recomandări privind controlul cancerului și, de asemenea, la cererea Comisiei, va ajuta la pregătirea unor orientări având ca obiect datele și informațiile privind prevenirea cancerului și cercetarea în domeniu.

Siguranța pacienților: 53% dintre cetățenii UE încă mai cred că asistența medicală prezintă un risc pentru pacienți  »

Un pachet de măsuri privind siguranța pacienților, publicat astăzi de Comisia Europeană, prezintă experiențele și preocupările pacienților europeni, modul în care Comisia și țările UE abordează provocarea reprezentată de siguranța pacienților, precum și obstacole de depășit.

Comitetul privind politicile și măsurile naționale privind alcoolul publică un raport de sinteză cu privire la o reuniune recentă  »

Cu ocazia celei de-a 13-a reuniuni care a avut loc la Luxemburg în luna martie, comitetul a discutat despre proiectul de plan privind alcoolul, evoluțiile recente în domeniu, acțiunea comună privind reducerea efectelor nocive ale alcoolului și evoluția politicii UE în materie de alcool.

Ziua mondială a donatorilor de sânge - „Sânge sigur pentru salvarea mamelor”  »

În 2014, obiectivul acestui eveniment anual, organizat la 14 iunie, a fost de a spori gradul de sensibilizare cu privire la motivul pentru care accesul în timp util la sânge și produse din sânge „sigure” este esențial pentru toate țările, ca parte a unei abordări cuprinzătoare pentru a preveni decesele materne.

A fost publicat avizul comitetului științific privind nanoargintul a fost publicat  »

Comisia Europeană și Comitetul științific pentru riscuri sanitare emergente și noi (CSRSEN) au publicat avizul final privind nanoargintul - siguranța, efectele asupra sănătății și mediului și rolul său în rezistența la antimicrobiene.

Ştiri din toată Europa  

Campania de tratare și prevenire a alergiilor din Italia  [Italia]  »

Ministerul italian al sănătății ajută populația să facă față alergiilor lansând o nouă campanie de informare on-line intitulată „Spring Air” (Aer de primăvară), care oferă consiliere pentru evitarea strănutului și pentru practicarea de activități în aer liber. Sunt incluse, de asemenea, indicații privind modul cel mai eficient de reducere a poluanților.

„Stupid? – Să te apuci de fumat este și mai stupid!"  [Luxemburg]  »

Luxemburg a lansat o campanie antifumat destinată tinerilor, cu afișe amuzante ilustrând un tânăr cu țigarete care îi ies din urechi. Arată într-adevăr ciudat, dar așa cum indică sloganul campaniei, să fumezi este și mai stupid.

Comunicate de presă 

Stimularea creșterii: recomandările din 2014 specifice fiecărei țări  »

Comisia a adoptat recomandări în materie de politică economică pentru fiecare stat membru, pentru a consolida redresarea începută cu un an în urmă. Bazate pe o analiză detaliată, acestea oferă orientări cu privire la modalitățile de stimulare a creșterii economice, de creștere a competitivității și de creare de locuri de muncă.

Întrebări și răspunsuri: recomandările de țară din 2014  »

Recomandările de țară le oferă statelor membre consiliere personalizată cu privire la modalitățile de stimulare a creșterii și a ocupării forței de muncă, menținând în același timp finanțe publice solide. Acestea sunt publicate în primăvara fiecărui an, după mai multe luni de analiză efectuată de Comisia Europeană. Mai multe informații:

UE arată un angajament ferm în favoarea protejării persoanelor cu handicap, conform unui raport al Comisiei privind Convenția ONU  »

Comisia a publicat primul său raport privind modul în care UE pune în aplicare Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap, primul instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care stabilește drepturile de bază ale persoanelor cu handicap.

Noi publicaţii 

Raportul OMS privind rezistența la antibiotice - la nivel mondial se constată grave amenințări la adresa sănătății publice  »

Organizația Mondială a Sănătății, într-un raport recent, oferă o imagine mai cuprinzătoare asupra situației privind rezistența la antibiotice, cu date provenind din 114 țări.

Ghid de evaluare a riscului pentru bolile infecțioase transmise la bordul aeronavelor  »

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor oferă aceste orientări pentru a ajuta autoritățile naționale de sănătate publică să evalueze riscurile asociate transmitereii agenților infecțioși la bordul aeronavelor și să decidă asupra măsurilor de izolare.

Sărăcia infantilă și excluziunea socială în Europa - o chestiune care ține de drepturile copiilor  »

În acest raport realizat de organizația „Salvați copiii” se arată că, în Europa, între 2008 și 2012, numărul de copii expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială a crescut cu aproximativ 1 milion. Organizația face apel la factorii de decizie să contracareze această tendință, prin alocarea de resurse.

Fișă informativă: Nanoargintul  »

Nanoargintul reprezintă un risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu? Citiți fișa informativă, publicată recent de Comisia Europeană și Comitetul științific pentru riscuri sanitare emergente și noi (CSRSEN).

În numărul următor

Ediție specială: comitetele științifice

Acest buletin informativ este disponibil în 23 de limbi oficiale ale UE
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Vă rugăm să nu răspundeţi la acest mesaj, deoarece a fost trimis de pe o adresă de e-mail nemonitorizată.

Dacă nu doriţi să mai primiţi acest buletin informativ,r faceţi clic aici