Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Door Martin Seychell, adjunct-directeur-generaal Gezondheid en consumentenzaken, Europese Commissie

Door Martin Seychell, adjunct-directeur-generaal Gezondheid en consumentenzaken, Europese Commissie

Kanker: bijna elke dag horen we erover op het nieuws, op het werk of tijdens gesprekken met familie en vrienden. Gemiddeld een op de drie mannen en een op de vier vrouwen in de EU zullen tijdens de eerste 75 jaar van hun leven door kanker worden getroffen. Het is, na hartziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in de Europese Unie. Kanker eist jaarlijks meer dan anderhalf miljoen mensenlevens en verandert de toekomst van nog eens 2,5 miljoen mensen die deze diagnose krijgen. Met de vergrijzing van de bevolking zal het aantal slachtoffers nog verder stijgen.

Mijn doel als adjunct-directeur-generaal Gezondheid en consumentenzaken is kanker aanpakken op alle fronten. Door het stimuleren van onderzoek en samenwerking kunnen we ervoor zorgen dat er efficiënte behandelingen worden ontwikkeld voor de behandeling van kankerpatiënten in de hele EU. Door betere voorlichting te geven over kankerpreventie willen we het aantal nieuwe gevallen van kanker tegen 2020 met 15 % verminderen.

Kanker staat sinds 1985 centraal in het EU-beleid. Destijds zijn de Commissie en de 12 toenmalige lidstaten van start gegaan met het programma "Europa tegen kanker" en de eerste "Europese code tegen kanker". De code wordt momenteel bijgewerkt op grond van de meest recente wetenschappelijke bevindingen. Het doel is een gezonde levensstijl en vroegtijdige screening voor alle burgers.

Wij moeten allemaal ons steentje bijdragen. Het begint ermee dat elk van ons zou moeten kiezen voor preventie en vroege opsporing van kanker. Vandaag roep ik alle burgers op de controle over hun eigen leven in handen te nemen door een gezonde levensstijl aan te nemen en door mee te doen aan kankerscreening zodra zij de daarvoor aangeduide leeftijd bereikt hebben. Zo kunnen we levens redden.