Küldje el az oldalt ismerősének!
RSS
google +
Nyomtatóbarát változat

Szerző: Martin Seychell főigazgató-helyettes, Európai Bizottság, Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

Szerző: Martin Seychell főigazgató-helyettes, Európai Bizottság, Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

Rák – egy betegség, amellyel szinte nap mint nap találkozhatunk a hírekben, a munkahelyen vagy épp családi vagy baráti beszélgetések során. A jelenlegi európai uniós megbetegedési arányt figyelembe véve 75 éves koráig minden harmadik férfit és minden negyedik nőt közvetlenül érint a rák. Az Európai Unióban a szívbetegségek után ez a leggyakoribb halálozási ok. A rák évente több mint 1,5 millió áldozatot szed, és további 2,5 millió embernél diagnosztizálják a betegséget. A népesség öregedésével pedig a rák halálos áldozatainak száma várhatóan évről évre emelkedni fog.

Az Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság főigazgató-helyetteseként célom, hogy minden lehetséges fronton felvegyem a harcot a rák ellen. E küzdelemben az egyik legfontosabb eszköz a kutatás és az együttműködés fejlesztése, amelynek köszönhetően az EU-ban mindenhol elérhetővé válhatnak a rákbetegek kezelését szolgáló hatékony módszerek. Másik fegyverünk pedig a megelőzés fontosságának hangsúlyozása: 2020-ig 15%-kal szeretnénk csökkenteni az újonnan diagnosztizált rákos megbetegedések számát.

A rák immár 1985 óta szerepel az Unió egészségügyi szakpolitikájának kiemelt helyén: ekkor indította ugyanis útjára a Bizottság és az akkori 12 tagállam az „Európa a rák ellen” programot, és ekkor adta ki az első Európai Rákellenes Kódexet. A Kódex aktualizálása jelenleg zajlik a legújabb tudományos eredmények alapján. Célja, hogy segítséget nyújtson a lakosságnak az egészséges életmódra való áttérésben, és abban, hogy az emberek egy bizonyos életkor után menjenek el korai szűrésekre.

Minannyiunkra szükség van ahhoz, hogy felülkerekedjünk ezen a komoly egészségügyi problémán. Először is fontos, hogy mindannyian tudatában legyünk a megelőzés és a korai felismerés jelentőségének. Szeretném, ha minden uniós polgár a kezébe venné saját sorsának irányítását, kellő hangsúlyt fektetve az egészséges életvitelre és – kritikus életkorban – a megelőző szűréseken való részvételre, amely adott esetben életmentő lehet.