Στείλτε το σ' έναν φίλο
RSS
google +
Εκτύπωση

του Martin Seychell, αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΓΔ Καταναλωτών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

του Martin Seychell, αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΓΔ Καταναλωτών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Καρκίνος- μια ασθένεια για την οποία γίνεται λόγος σχεδόν καθημερινά στις ειδήσεις, στην εργασία ή σε συζητήσεις με την οικογένεια και τους φίλους μας. Με βάση τα σημερινά ποσοστά εμφάνισης της ασθένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας στους τρεις άνδρες και μία στις τέσσερις γυναίκες θα μπορούσαν να προσβληθούν από καρκίνο στα πρώτα 75 χρόνια της ζωής τους. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου μετά τις καρδιακές ασθένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε χρόνο, απειλεί πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπινες ζωές και αλλάζει τα δεδομένα για άλλα 2,5 εκατομμύρια πολίτες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Με τη γήρανση του πληθυσμού, η αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Στόχος μου, ως αναπληρωτή γενικού διευθυντή Καταναλωτών και Υγείας, είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου σε όλα τα μέτωπα. Αφενός, με την ενίσχυση της έρευνας και της συνεργασίας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών αγωγών για τους καρκινοπαθείς σε όλη την ΕΕ. Αφετέρου, με την ευρύτερη ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου, φιλοδοξούμε να πετύχουμε μείωση των νέων κρουσμάτων καρκίνου κατά 15 % έως το 2020.

Ο καρκίνος βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ από το 1985, όταν η Επιτροπή και τα τότε 12 κράτη μέλη ξεκίνησαν το πρόγραμμα «Η Ευρώπη κατά του καρκίνου» και τον πρώτο «Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου». Ο κώδικας αυτός αναθεωρείται σήμερα με βάση τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία και σκοπός του είναι να βοηθήσει όλους τους πολίτες να υιοθετήσουν υγιεινούς τρόπους ζωής και να πραγματοποιούν προσυμπτωματικούς ελέγχους από μια ηλικία και μετά.

Όλοι μας έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης. Πρώτα απ΄όλα, ο καθένας μας πρέπει να επιλέγει το δρόμο της πρόληψης και της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου. Σήμερα, θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους πολίτες να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, υιοθετώντας υγιεινό τρόπο ζωής και πραγματοποιώντας, από μια ηλικία και μετά, προσυμπτωματικούς ελέγχους που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι για τη ζωή τους.

Καρκίνος

Περισσότερα για το θέμα αυτό