Изпратете на приятел
RSS
google +
Версия за печат

От Мартин Сейшел, заместник-генерален директор на ГД „Здравеопазване и политика за потребителите“, Европейска комисия

От Мартин Сейшел, заместник-генерален директор на ГД „Здравеопазване и политика за потребителите“, Европейска комисия

Рак — слушаме за него почти ежедневно по новините, на работа или в разговори със семейството и приятелите. С оглед на равнищата на заболеваемост в ЕС в момента, един на трима мъже и една на четири жени могат да бъдат пряко засегнати от рак през първите 75 години от живота си. Ракът е на второ място сред причините за смърт в Европейския съюз след сърдечните заболявания. Всяка година той отнема живота на повече от милион и половина души и променя съдбата на други 2,5 млн., които биват диагностицирани с раково заболяване. Със застаряването на населението смъртността, дължаща се на ракови заболявания, се очаква да нарасне още повече.

Като заместник-генерален директор по въпросите на здравеопазването и политиката за потребителите моите цели са да се боря с рака по всички фронтове. От една страна — като подкрепяме изследванията и сътрудничеството, можем да гарантираме разработването на ефективно лечение за раково болни пациенти в ЕС. От друга страна — нашата амбициозна цел е чрез повишаване на осведомеността относно профилактиката на рака да намалим новите случаи на подобни заболявания с 15 % до 2020 г.

Ракът е в центъра на политиките на ЕС от 1985 г., когато Комисията и 12 страни членки създадоха програмата „Европа срещу рака“ и първия „Европейски кодекс за борба с рака“. В момента кодексът се актуализира въз основа на най-новите научни открития. Неговата цел е да се помогне на всички граждани да възприемат здравословен начин на живот и да се подлагат на ранен скрининг след достигането на определена възраст.

Всички ние трябва да участваме в преодоляването на това огромно предизвикателство. Това започва с избора на всеки един от нас на начин за профилактика и ранно откриване на рак. Днес бих искал да призова всички граждани да поемат контрола над живота си, като водят здравословен начин на живот и като се подлагат на потенциално животоспасяващ скрининг след достигането на определена възраст.

Рак

Още по темата