Az Európai Bizottság logója

NEWSLETTER

szám121, 2014. Január 16.

Egészségügy - EU

A megbízható egészségügyi információk portálja

Egészségügyi egyenlőtlenségek

Szerző: John F. Ryan megbízott igazgató, Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

Szerző: John F. Ryan megbízott igazgató, Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

Az Európai Unió számára ma az egyik legégetőbb teendőt a különböző társadalmi-gazdasági csoportok között, illetve az EU különböző részei között mutatkozó egészségügyi egyenlőtlenségek felszámolása jelenti. Az utóbbi négy évben az Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság közegészségügyi igazgatósága koordinálta az egészség terén mutatkozó egyenlőtlenségek csökkentését célzó, „Szolidaritás az egészségügyben” című uniós stratégiáját.

 

2013. december 11-én a Bizottság közzétette az EU által finanszírozott, Health inequalities in the EU (Egészségügyi egyenlőtlenségek az EU-ban) című jelentést, amel [...]

Ebben a számban

Hírek az EU-ból » 
Európai körkép » 
Uniós sajtóközlemények » 
Várható események » 
Új kiadványok » 
  Feliratkozás
  Korábbi számok
  Javasoljon hírt vagy rendezvényt
  Küldje el az oldalt ismerősének!

A teljes cikk  »

Fókuszban még

Az egészségügyi programokhoz kapcsolódó projektek »

Jelentés: Bevált módszerek a dohánytermékek szabályozásában az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentéséért

Jelentés az Unióban élő roma népesség egészségi állapotáról

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj – Cikkek »

Evangelosz Pallasz: Θέλω να ζήσω... (Élni akarok...). A szerző a 2012-es újságírói díj döntőse Ciprusról.

Fazekas Erzsébet: Az arcpír és a jókor jött szűrés esete. A szerző a 2012-es újságírói díj döntőse Magyarországról.

 
 

Hírek az EU-ból 

Az egészségügyi miniszterek 14. találkozója a globális egészségbiztonsági kezdeményezés égisze alatt (Róma, 2013. december 13.)  »

A konferencián az egészségügyi miniszterek számba vették az elmúlt év egészségbiztonsággal kapcsolatos eseményeit, valamint megvitatták, milyen közös fellépésekkel lehetne védelmezni a lakosság biztonságát és egészségét, illetve világszinten javítani az egészségbiztonságot.

Ismerkedjen meg a 2013. évi Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj döntőseivel!  »

Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj 28 döntőse immár uniós szinten száll ringbe a díjért.

Nyilvános konzultáció „A nanoezüst biztonsági, élettani és környezeti hatásai, valamint szerepe az antimikrobiális rezisztenciában” című előzetes véleményről  »

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt kezdeményezett az új és újonnan azonosított egészségügyi kockázatok tudományos bizottsága (ÚÚAKTB) által kibocsátott fenti előzetes véleményről, amely kiemelten foglalkozik a nanoezüst használatával és a kapcsolódó potenciális egészségügyi kockázatokkal.

Az aktív és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerség: fokozott együttműködés az egészséges növekedés jegyében  »

Az Európai Innovációs Partnerség új videót tett közzé arról, hogyan tudja még intenzívebben elősegíteni az egészséges növekedést.

Az Európai Unió Tanácsának görög elnöksége  »

Januárban Görögország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét. A görög elnökség prioritásai és programtervezete a http://www.gr2014.eu oldalon olvasható.

Európai körkép 

A G8-ak demencia-csúcstalálkozója  [Egyesült Királyság]  »

A csúcstalálkozón egészségügyi miniszterek, innovációs szakemberek, kutatók és befektetők vitatták meg, hogyan változtathatunk a demenciával kapcsolatos jelenlegi szemléletünkön.

A spanyol egészségügyi minisztérium támogatja az elektronikuscigaretta-fogyasztás korlátozását  [Spanyolország]  »

A spanyol egészségügyi minisztérium a regionális önkormányzatokkal egyetértésben a kiskorúak érdekeit szem előtt tartva jóváhagyta azt a közös állásfoglalást, amely szerint az elektronikus cigaretta használatát mindaddig korlátozni kell, amíg annak egészségre gyakorolt hatásai nem ismertek.

Hollandiában 2014 februárjában útjára indul „Az egészség fontos” elnevezésű országos megelőző program  [Hollandia]  »

A 2014 és 2016 közötti időszakra kidolgozott hároméves programban hat minisztérium mellett önkormányzatok, üzleti vállalkozások és civil szervezetek egyaránt részt vesznek.

Uniós sajtóközlemények 

Tonio Borg egészségügyi biztos üdvözli a dohánytermékekről szóló irányelv felülvizsgálatával kapcsolatos megállapodást  »

A megállapodással új irányelv születik, amely biztosítani fogja, hogy a dohánytermékek a jövőben megjelenésük és ízük alapján egyértelműen dohánytermékekként legyenek azonosíthatóak, és elősegíti majd, hogy a fiatalok ne szokjanak rá a dohányzásra.

Élelmiszer: A Bizottság javaslatokat terjesztett elő az állatok klónozásáról és az új élelmiszerekről  »

Az Európai Bizottság három jogszabálytervezetet fogadott el az állatok klónozása és az új élelmiszerek témájában. Elfogadásuk esetén ezek a jogszabályok jogbiztonságot teremtenek az érintett területeken.

Várható események 

„Az egészségügyi egyenlőtlenségek kezelése 2014-ben és azon túl: kohézió építése és az egészségi állapot javítása a növekedés jegyében” című konferencia (Brüsszel,  »

„Az egészségügyi egyenlőtlenségek témájában megvalósuló együttes fellépés” elnevezésű kezdeményezésben részt vevő partnerek által szervezett konferenciára a nemzetközi szakértők mellett más, a téma szempontjából fontos érdekcsoportok is meghívást kaptak.

„Egy tisztességesebb európai egészségügy jegyében” című konferencia (2014. március 18.)  »

A nagyszabású konferencia elsősorban azt járja körül, hogyan tehető az európai egészségügy még tisztességesebbé és méltányosabbá, hogyan bővíthetők az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés lehetőségei, valamint hogyan lehet leküzdeni a hátrányos megkülönböztetést az egészségügy területén.

Új kiadványok 

Health and environment: communicating the risks (Egészség és környezet: Tájékoztató a kockázatokról) – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványa  »

A jelentés a regionális és helyi önkormányzatok, valamint általában véve a kockázatkezelők számára fogalmaz meg kulcsfontosságú üzeneteket.

Átültetés és vérátömlesztés: projektek és intézkedések, amelyek az uniós polgárok életének megmentését és életminőségének javítását célozzák az átültetés és a v  »

A kiadvány sorra veszi és röviden ismerteti a különböző projekteket és azok főbb eredményeit.

Helyzetkép a szezonális influenza elleni oltásról szóló tanácsi ajánlás végrehajtásáról  »

Az ajánlás felszólítja a tagállamokat és az EGT-országokat arra, hogy nemzeti, regionális vagy helyi cselekvési tervekkel és politikákkal, illetve a szezonálisinfluenza-átoltottság növelésével enyhítsék a szezonális influenza hatását.

A következő szám tartalmából

Rák

A hírlevél az EU 23 hivatalos nyelvén olvasható
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Kérjük, ne válaszoljon erre az üzenetre. Az üzenetet olyan e-mail címről küldték, ahol nem figyelik a beérkező leveleket.

Ha a továbbiakban nem kívánja megkapni a hírlevelet,  kattintson ide