Az Európai Bizottság logója

NEWSLETTER

szám119, 2013. November 21.

Egészségügy - EU

A megbízható egészségügyi információk portálja

Az európai antibiotikum-nap több mint 40 országban hirdeti az antibiotikumok körültekintő alkalmazásának fontosságát

Szerző: Marc Sprenger, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója

Szerző: Marc Sprenger, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója

Az antibiotikumokkal szemben ellenálló fertőzések riasztó ütemben terjednek, ami komoly veszélyt jelent az emberek egészségére. Meggyőződésem, hogy az antibiotikumok ésszerű alkalmazásával a rezisztenssé vált baktériumok kifejlődése és terjedése jelentősen lelassítható. Gyakran előfordul, hogy az antibiotikumokat helytelenül vagy egyenesen indokolatlanul alkalmazzák emberek és állatok kezelésére egyaránt.

 

Az antimikrobás szereknek a humán orvostudományban való körültekintő alkalmazásáról szóló 2001. évi tanácsi ajánlás megfogalmazta, hogy az Unió tagállamainak tájékoztatniuk kell a nagyközöns [...]

Ebben a számban

Hírek az EU-ból » 
Európai körkép » 
Várható események » 
  Feliratkozás
  Korábbi számok
  Javasoljon hírt vagy rendezvényt
  Küldje el az oldalt ismerősének!

A teljes cikk  »

Fókuszban még

Az egészségügyi programokhoz kapcsolódó projektek »

Antibiotikum-rezisztencia és gyógyszerrendelés az európai gyermekek gyógykezelésében (ARPEC projekt)

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj – Cikkek »

Kim Verhaeghe: „Een lijf vol leven” (Élettel teli test). A szerző az újságírói díj 2012-es döntőse Belgiumból.

Ben Hirschler és Kate Kelland: „When the drugs don't work” (Amikor a gyógyszerek nem hatnak). A szerzők az újságírói díj 2011-es döntősei az Egyesült Királyságból, valamint a

Gary Finnegan: „Losing the superbug war” (Vesztésre állunk a szuperbaktérium elleni harcban). A szerző az újságírói díj 2011-es döntőse Írországból.

 
 

Hírek az EU-ból 

Tonio Borg, az EU egészségügyért felelős biztosa szerint a szív és érrendszeri betegségek mintegy 80%-a a legtöbb esetben megelőzhető.  »

A kardiovaszkuláris egészség hete alkalmából Tonio Borg biztos az európai parlamenti képviselők szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó csoportjának (MEP Heart Group) ülésén tartott beszédében kiemelte: az ilyen típusú betegségek visszaszorításában a megelőzés kulcsszerepet játszik.

Eszmecsere a krónikus betegségekkel szemben a közegészségügyben és az egészségügyi ellátási rendszerekben alkalmazott innovatív megközelítésekről  »

Az Európai Unió Tanácsa 2011. június 6-i ülésén következtetéseket fogadott el „A krónikus betegségek innovatív megközelítései a népegészségügyben és az egészségügyi ellátási rendszerekben” címmel, amelyben felkérte a tagállamokat és a Bizottságot, hogy kezdeményezzenek eszmecserét a krónikus betegségek okozta kihívásokra adott válasz optimalizálása érdekében.

Második egészségügyi program: elfogadták a 2013. évi támogatások odaítéléséről szóló határozatot  »

Az Európai Bizottság 2013. október 29-én elfogadta a második egészségügyi program (2008–2013) keretében 2013-ra benyújtott pályázatok támogatásának odaítéléséről szóló határozatot.

Hatályba lépett a határokon átterjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló határozat  »

Az új határozat fontos előrelépést jelent az EU-ban az egészségbiztonság javítása, valamint számos egészségügyi kockázat, például az esetleges világméretű járványok, valamint a fertőző betegségek, vegyszerek, biológiai anyagok vagy környezeti események által okozott, határokon átterjedő súlyos veszélyek elleni védekezés terén.

Mit kell tudni a fogászati amalgám higanytartalmának veszélyeiről? Tájékoztató az Európai Bizottság egészségügyi és környezeti kockázatok tudományos bizottságának (EKKTB) v  »

A kiadvány a fogászati amalgám higanytartalmának környezeti kockázatait és az emberi egészségre gyakorolt közvetlen hatásait foglalja össze.

Az Európai Bizottság jelentése a személyre szabott orvoslásban rejlő lehetőségekről  »

Az Európai Bizottság jelentést tett közzé a személyre szabott, és ezáltal számos új, a betegek javát szolgáló kezelési lehetőséget magában rejtő orvoslás terén elért előrehaladásról.

Európai körkép 

Megjelent az olasz egészségügyi minisztérium szezonális influenzáról szóló első jelentése  [Olaszország]  »

A szezonális influenzáról szóló, iránymutatásokkal és tájékoztató anyagokkal kiegészített 2013. évi jelentést immár a nagyközönség is kézbe veheti. A szezonális influenza a munkából és az iskolából való hiányzás legfőbb oka, és a mai napig Olaszországban a legtöbb halálesetet okozó fertőző betegségek listájának „bronzérmese”.

Antimikrobiális rezisztencia elleni ötéves stratégia (2013–2018)  [Egyesült Királyság]  »

A stratégia olyan intézkedeseket irányoz elő, amelyek az antimikrobiális rezisztencia legfőbb kihívásaira igyekeznek megoldást nyújtani, magukat az antibiotikumokat helyezve a középpontba. A stratégia átfogó célja az antimikrobiális rezisztencia fejlődésének és terjedésének lelassítása.

Alkohol Szlovéniában – Ártalmas alkoholfogyasztás – tendenciák és egészségügyi következmények, valamint konkrét fellépésre vonatkozó javaslatok  [Szlovénia]  »

Ú jelentés készült Szlovéniában, mely az ártalmas alkoholfogyasztásban tapasztalható tendenciákat, az egészségügyi következményeket és a hatékony alkoholpolitikai intézkedésekre irányuló javaslatokat ismerteti.

Várható események 

Az e-egészségügyi hálózat 4. értekezlete (Brüsszel, 2013. november 19.)  »

A találkozó során a hálózat tagjai elfogadják az első, betegnyilvántartási adatokról szóló iránymutatást. Ez az önkéntes iránymutatás számos ajánlást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a betegek alapvető egészségügyi adatainak uniós tagállamok közötti megosztása mely adatokra terjedjen ki és milyen módon történjen. Ez a kérdés a határon átnyúló egészségügyi ellátásról szóló irányelv hatálya alá tartozik, és az abban megfogalmazott, az ellátás folytonosságára vonatkozó célkitűzés elérését szolgálja.

A tevékeny és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerség (Brüsszel, 2013. november 25.)  »

A konferencia magas szintű szakpolitikai vitát hivatott indítani arról, hogy a demográfiai kihívások fényében hogyan fokozható leginkább az ellátási rendszerek megújítását célzó innováció, és milyen új lehetőségek mutatkoznak ezen a területen a növekedés és a foglalkoztatás előmozdítására.

Az Európai rákellenes cselekvési partnerség (EPAAC) nyílt fóruma (2013. november 26–27.)  »

A fórum házigazdája a szlovén országos közegészségügyi intézet, fő témái között pedig a nemzeti rákellenes tervek és a rákszűrés témája, valamint az EPAAC jelenlegi és végső következtetései szerepelnek.

Az Európai Betegfórum kampánya a 2014. évi európai parlamenti választások kapcsán  »

A kampány arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy betegközpontú szemléletmód is szükséges ahhoz, hogy fel lehessen számolni azokat az alapvető problémákat, melyek megakadályozzák azt, hogy a betegek magas színvonalú, hatékony és fenntartható egészségügyi ellátásban részesüljenek.

Közös konferencia az antimikrobiális rezisztenciáról (Brüsszel, 2013. december 11.)  »

Az Európai Bizottság konferenciát szervez az antimikrobiális rezisztenciából származó növekvő kockázatok megakadályozására szolgáló bizottsági cselekvési terv félidős értékelése céljából. A viták középpontjában az előttünk álló kihívások, valamint az egyre nagyobb veszélyt jelentő antimikrobiális rezisztencia visszaszorítása érdekében előirányzott intézkedések eredményessége és esetleges korlátai állnak majd.

A hírlevél az EU 23 hivatalos nyelvén olvasható
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Kérjük, ne válaszoljon erre az üzenetre. Az üzenetet olyan e-mail címről küldték, ahol nem figyelik a beérkező leveleket.

Ha a továbbiakban nem kívánja megkapni a hírlevelet,  kattintson ide