Az Európai Bizottság logója

NEWSLETTER

szám118, 2013. November 7.

Egészségügy - EU

A megbízható egészségügyi információk portálja

Diabétesz: uniós szintű, ágazatközi szakpolitikai fellépésre van szükség!

Szerző: Joao Manuel Valente Nabais, az IDF Europe elnöke

Szerző: Joao Manuel Valente Nabais, az IDF Europe elnöke

Kétségtelen, hogy a cukorbetegség mára már nemcsak az Európai Unióban, hanem azon kívül is járványszerű méreteket öltött. 2012-ben közel 32 millió cukorbeteg élt az EU-ban. A tagállamok egészségügyi kiadásaik átlagosan mintegy 10%-át fordítják a cukorbetegség és a kapcsolódó komplikációk kezelésére. Sőt, egyes országokban ez az arány eléri a 20%-ot!

 

A diabétesz elmúlt évtizedbeli járványszerű terjedéséért elsősorban a túlsúlyos emberek számának növekedése, az ülő életmód és a népesség öregedése tehető felelőssé. Ráadásul a gazdasági és pénzügyi válság megnehezítette a cukorbeteg-ellátáshoz va [...]

Ebben a számban

Hírek az EU-ból » 
Európai körkép » 
Uniós sajtóközlemények » 
Várható események » 
Új kiadványok » 
  Feliratkozás
  Korábbi számok
  Javasoljon hírt vagy rendezvényt
  Küldje el az oldalt ismerősének!

A teljes cikk  »

Fókuszban még

Az egészségügyi programokhoz kapcsolódó projektek »

EUropean Best Information through Regional Outcomes in Diabetes (EUBIROD) – A diabéteszmonitoring egységesítését célzó európai program

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj – Cikkek »

Melisa Tuya Sánchez: „Perros guardianes de vida para personas con diabetes y autismo” (Cukorbetegeket és autistákat segítő orvosi jelzőkutyák). A szerző az újságírói díj dönt

 
 

Hírek az EU-ból 

Diabétesz világnap, 2013. november 14.  »

Ebből az alkalomból a Nemzetközi Diabétesz Szövetség európai szervezete (IDF Europe) felmérést tett közzé az európai cukorbeteg-ellátáshoz való hozzáférésről. Az IDF Europe másik akciója, hogy a tavalyi kampány sikerén felbuzdulva idén 2013. november 11–15. között egyhetes kampányt szervez, amelynek keretében különböző, táplálkozással és testmozgással kapcsolatos programok várják az Európai Parlament brüsszeli épületébe látogatókat.

Nyilvános konzultáció a PIP szilikonos mellimplantátumokról szóló előzetes véleményről (frissített változat, 2013)  »

Az Európai Bizottság és az új és újonnan azonosított egészségügyi kockázatok tudományos bizottsága (ÚÚAKTB) konzultációt indított a PIP szilikonos mellimplantátumokról szóló előzetes véleményről (frissített változat, 2013).

A határokon átnyúló ellátást ismertető új kisfilm már az interneten is hozzáférhető  »

Tudta-e Ön, hogy külföldön is jogosult egészségügyi ellátásra?

Az egészségügyi beruházások hatékony módjairól tanácsot szolgáltató szakértői testület elnökének és alelnökének megválasztása  »

A szakértői testület a Bizottság által (a 2012/C 198/06 bizottsági határozattal) létrehozott, több ágazatot képviselő, független szakértői csoport, amely megbízható és kellő időben nyújtott tudományos szakvéleményekkel segíti a modern, alkalmazkodóképes és fenntartható egészségügyi rendszerek megvalósítását.

Európai körkép 

Az ír kormány alkoholfogyasztásról szóló új közegészségügyi törvénytervezete  [Írország]  »

Az átfogó intézkedéscsomag célja, hogy elősegítse a túlzott mértékű alkoholfogyasztás gyermekekre, fiatalokra és családokra gyakorolt hatásának kezelését.  

Uniós sajtóközlemények 

Tonio Borg egészségügyi biztos nyilatkozata a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről szóló irányelv hatálybalépéséről  »

„Ez az irányelv javulást hoz a betegek helyzetében: az egészségügyi ellátások nagyobb választékát, jobb tájékoztatást, az orvosi rendelvények határokon átnyúló könnyebb elismerését jelenti számukra.”

Várható események 

Litvániai Egészségügyi Fórum 2013 – Fenntartható egészségügyi rendszerek az európai inkluzív növekedés szolgálatában (Vilnius, november 19–20.)  »

Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) szervezésében és az Európai Unió Tanácsa litván elnökségének égisze alatt sorra kerülő Fórum célja, hogy számba vegye azokat a tényezőket, amelyek Európa-szerte elősegítik a fenntartható egészségügyi rendszerek létrehozását.

Új kiadványok 

„A Good Life in Old Age? Monitoring and Improving Quality in Long-term Care (Időskor, aranykor? A hosszú távú gondozás színvonalának ellenőrzése és javítása)” című kiadvány  »

A könyv tényekkel, példákkal és hasznos tapasztalatokkal segíti a politikai döntéshozókat, a szolgáltatókat és a szakembereket a hosszú távú gondozási szolgáltatások színvonalának mérésében és javításában.

A következő szám tartalmából

Antibiotikum Nap

A hírlevél az EU 23 hivatalos nyelvén olvasható
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Kérjük, ne válaszoljon erre az üzenetre. Az üzenetet olyan e-mail címről küldték, ahol nem figyelik a beérkező leveleket.

Ha a továbbiakban nem kívánja megkapni a hírlevelet,  kattintson ide