Az Európai Bizottság logója

NEWSLETTER

szám116, 2013. Október 10.

Egészségügy - EU

A megbízható egészségügyi információk portálja

Mentális egészség

Szerző: Tonio Borg egészségügyi európai biztos

Szerző: Tonio Borg egészségügyi európai biztos

2010-ben a mentális zavarok a becslések szerint több mint 450 milliárd eurós terhet róttak az egészségügyi rendszerekre, a szociális jóléti rendszerekre, valamint a gazdaságra. A súlyos depresszió az uniós tagállamok mindegyikében a fogyatékosság három fő oka közé tartozik. Az Unió országaiban a kérvényezők a munkaképtelenné nyilvánításra és a korai nyugdíjazásra irányuló kérvények közel egyharmadában mentális zavarokat jelölnek meg okként. A mentális zavarok tehát egyrészt megfosztják az érintetteket attól, hogy jó egészségben jó minőségű életet éljenek, másrészt pedig munkaerőt vonnak ki a munkaerőpiacokról, a [...]

Ebben a számban

Hírek az EU-ból » 
Európai körkép » 
Várható események » 
Új kiadványok » 
Uniós sajtóközlemények » 
  Feliratkozás
  Korábbi számok
  Javasoljon hírt vagy rendezvényt
  Küldje el az oldalt ismerősének!

A teljes cikk  »

Fókuszban még

Az egészségügyi programokhoz kapcsolódó projektek »

PREDI-NU – A depresszió megelőzése és figyelemfelhívás a hálózatépítés eszközeivel az Európai Unióban

PRO-YOUTH – A fiatalok mentális egészségének előmozdítása technológiai eszközökkel támogatott, személyre szabott ellátás révén

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj – Cikkek »

Első díj: Petr Třešňák (Cseh Köztársaság): „Dobrodružství v pavilonu č. 14” (Kalandok a 14-es kórteremben)

Tomasz Przybysz-Przybyszewski: „Czarne kule” (Fekete golyók). A szerző az újságírói díj döntőse Lengyelországból.

 
 

Hírek az EU-ból 

A lelki egészség világnapja, 2013. október 10.  »

A 2013-as esztendő kiemelt témaköre az idősebb emberek lelki egészsége.

Tonio Borg egészségügyi biztos beszéde a rák elleni küzdelemről a 2013. évi Európai Rákkongresszuson  »

Beszédében a biztos rámutatott: a rák kérdését eddig is és a jövőben is minden szinten kiemelt prioritásként kell kezelni, és 2014-ig mindegyik uniós tagállamnak végre kell hajtania nemzeti rákellenes stratégiáját, illetve tervét.

A szív világnapja, 2013. szeptember 29.  »

Personally speaking – Tonio Borg egészségügyi biztos ezúttal arra mutat rá rovatában, milyen sokat segíthet a szívbetegségek elkerülésében, ha már fiatalon egészséges életmódot folytatunk.

A 2013. évi Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj pályázati határideje lejárt.  »

Az idei verseny kiemelkedően sikeresnek bizonyult: közel 1000 pályamű érkezett be, ami minden eddigi rekordot meghalad. A következő lépést az jelenti, hogy a cikkeket kiértékelik a tagállami zsűrik. A győztesek kihirdetésére 2014 áprilisában ünnepélyes keretek között kerül majd sor.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) videoklipben ismerteti, mit jelent a fordított fekete háromszög (▼) a további ellenőrzést igénylő készítmények csomagolásán.  »

A terméktájékoztatókon idén ősztől megjelenő fordított fekete háromszög arra figyelmezteti a felhasználót, hogy tegyen bejelentést, ha az érintett gyógyszernél esetlegesen mellékhatásokat tapasztal.

Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap (EODD), 2013. október 12.  »

Az Európa Tanács égisze alatt megrendezésre kerülő Szervdonációs Európa Nap idei házigazdája Belgium.

A hagyományos kínai orvoslással kapcsolatos uniós kutatások harmonizálása  »

Az uniós forrásból létrehozott GP-TCM projekt (Good Practice in Traditional Chinese Medicine Research in the Post-Genomic Era, magyarul: bevált módszerek a hagyományos kínai orvoslással kapcsolatos kutatásokban a poszgenomikus korszakban) azt hivatott felmérni, milyen módszereket alkalmaznak a tudósok a hagyományos kínai orvoslás alkalmazása, biztonságossága és eredményessége terén napjainkban végzett európai uniós kutatásban.

Az EuroHealthNet hálózat megnyitja a felhasználók előtt a Quality Action elnevezésű webhelyet  »

A projektben 25 tagállam 25 társult és 17 együttműködő partnerszervezete vesz részt. A kezdeményezés azt hivatott elősegíteni, hogy gyakorlati minőségbiztosítási és -javítási eszközök segítségével még eredményesebben lehessen Európában fellépni a HIV-megelőzés terén.

Európai körkép 

A pszichiátriával és a mentális egészséggel foglalkozó szakpolitika reformja  [Luxemburg]  »

A luxemburgi egészségügyi miniszter és a CRP-Santé egészségügyi kutatóközpont ismerteti a pszichiátriai ellátási ágazatok és a mentális egészséggel foglalkozó szakpolitika jövőjére vonatkozó reform előrehaladásáról végzett 2011–2012-es felmérés időközi eredményeit.

A német kormány elfogadta a ritka betegségekről szóló nemzeti tervet.  [Németország]  »

A nemzeti tervben szereplő 52 szakpolitikai javaslat a betegek és családtagjaik legégetőbb problémáira igyekszik megoldást találni.

Iskolakezdés egészségesen  [Olaszország]  »

Az olasz egészségügyi minisztérium az idei tanévkezdet alkalmából tájékoztatást ad közre a honlapján a diákoknak és szüleiknek arról, milyen a helyes testtartás, milyen szempontok alapján célszerű iskolatáskát venni, melyik sportágat érdemes választani, mit kell tudni a fejtetvekről stb.

„Ki az egészséges életmód legegészségesebb követője?” verseny  [Litvánia]  »

A litván egészségnevelési és betegségmegelőzési központ (SMLPC) és a litván hallgatók nem formális oktatási központja (LMNŠC) által meghirdetett verseny célja, hogy a gyermekek és a diákok körében fejlessze azokat a képességeket, amelyekkel nemcsak megóvhatják, de javíthatják is saját maguk és társaik egészségét.

Várható események 

Egészségügyi Világtalálkozó (Berlin, 2013. október 20–22.)  »

A csúcstalálkozóra a világ minden tájáról érkeznek kutatók, orvosok, vezető kormányzati tisztviselők, valamint az egészségügyi ágazat és a nem kormányzati szervezetek képviselői, hogy megvitassák azokat az orvostudomány és az egészségügyi rendszerek előtt álló problémákat, amelyekre a következő évtized folyamán és azt követően a legsürgősebben megoldást kell találni. 

Konferencia a krónikus megbetegedésekben szenvedő munkavállalók munkahelyi egészségfejlesztéséről (Brüsszel, 2013. október 22–23.)  »

Az EU egészségügyi programjának keretében finanszírozott konferenciával lezárul a Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózatának 9. kezdeményezése.

6. Európai Betegfórum – Regionális érdekképviseleti szeminárium (Zágráb, 2013. október 28–29.)  »

„Hogyan lehet a betegek érdekeit jobban érvényre juttatni Európában és nemzeti szinten?” – Az Európai Betegfórum résztvevői megtudhatják, melyek azok az eszközök, amelyekkel hatékonyan léphetnek fel az érdekérvényesítés terén Európában és az egyes országokban.

Új kiadványok 

Az Európai Bizottság új kiadványa: Minden uniós polgár egészségének javításáért, 2013.  »

A kiadványból megtudhatjuk, mit tesz az EU az egészségügy terén, miért van szükség arra, hogy intézkedjen, és munkája milyen eredménnyel jár.

Az étrend, a testmozgás és az egészség témájával foglalkozó uniós platform – 2013. évi jelentés  »

A hatodik éves jelentés beszámol a platform széles körű tevékenységéről, valamint összefoglalja a 2012-ben végzett munkát és az elért eredményeket.

Az étrend, a testmozgás és az egészség témájával foglalkozó uniós platform plenáris ülése, Brüsszel, 2013. szeptember 26.  »

A plenáris ülésről készült gyorsjelentés már olvasható.

Uniós sajtóközlemények 

Fogyasztóvédelem: javul az orvostechnikai eszközök biztonságossága  »

Az Európai Bizottság két olyan intézkedést fogadott el, amelyek az orvostechnikai eszközök biztonságosságát hivatottak javítani. A Bizottság elkötelezetten küzd azért, hogy helyreállítsa a betegek bizalmát az orvostechnikai ágazat iránt a – többek között a Poly Implant Prothèse (PIP) vállalat emlőimplantátumai kapcsán – kirobbant botrányokat követően. A most elfogadott intézkedések ezt a törekvést szolgálják. 

A következő szám tartalmából

Egészségügyi ellátás határok nélkül

A hírlevél az EU 23 hivatalos nyelvén olvasható
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Kérjük, ne válaszoljon erre az üzenetre. Az üzenetet olyan e-mail címről küldték, ahol nem figyelik a beérkező leveleket.

Ha a továbbiakban nem kívánja megkapni a hírlevelet,  kattintson ide