Nanotechnológia

Endocrine disruptors

Biocides

Szakpolitika

Mi a nanotechnológia?

A nanotechnológiák azok a technológiák, amelyeket a méter miliárdod részével (azaz nanométerrel, nm) egyenlő nagyságú mérettartományban hajtanak végre. Összehasonlításképpen: egy 5–10 atomból álló lánc hossza 1 nm, az emberi hajszál átmérője pedig 80 000 nm.

A tudósok a kis nanorészecskék egyedülálló tulajdonságainak vagy nanoléptékű elrendezésüknek a kihasználásával új anyagokat, struktúrákat és eszközöket állítanak elő, amelyek széles körben – pl. a gyógyászatban, az élelmiszeriparban, az elektronikában, az információs technológiában, az energiaellátásban és –elosztásban, valamint a környezetvédelemben használhatók.

Miért hasznosak a a nanotechnológiák?

A nanotechnológiák komoly lehetőségeket kínálnak arra vonatkozóan, hogy fenntartható növekedést valósítsunk meg, javítsuk az európai iparágak versenyképességét, védjük a környezetet, magas képzettséget igénylő munkahelyeket teremtsünk és emeljük az életszínvonalat (lásd az EU 2020 menetrendet).

Az EU nagy összegeket fektetett a nanotechnológiákkal kapcsolatos kutatásba és fejlesztésbe. Jelenleg azokat a feltételeket kell megteremteni, amelyekkel megfelelően kiaknázható a nanotechnológiákban rejlő teljes potenciál.

A nanotechnológiákkal kapcsolatos uniós szakpolitika

Az EU „integrált, biztonságos és felelősségteljes megközelítéssel” kívánja a nanotechnológiákat fejleszteni. Ennek keretében:

  • felülvizsgálja és kiigazítja az uniós jogszabályokat
  • nyomon követi a biztonsággal kapcsolatos kérdéseket
  • párbeszédet kezdeményez a tagállami hatóságokkal, az érintett felekkel és az állampolgárokkal

További információk a nanotechnológiával kapcsolatos uniós stratégiajavaslatról