Mentális egészség

Endocrine disruptors

Biocides

Szakpolitika

Az egyénekre gyakorolt nyilvánvaló jótékony hatásain túl a lelki egészség egyre fontosabb tényezővé válik Európa gazdasági növekedésében és társadalmi fejlődésében, mely két kulcsfontosságú célja az uniós szakpolitikáknak.

Tettekkel a mentális egészség javításáért

A mentális egészséggel kapcsolatos kérdésekkel az alábbi szintek mindegyikén foglalkoznak:

EU-konzultáció

2005 novemberében – a WHO Európára vonatkozó mentális egészségügyi nyilatkozatára válaszul – a Bizottság kiadta „A népesség mentális egészségének javításáról. Az Európai Unió mentális egészségügyi stratégiájának céljából”  című zöld könyvet.

A Bizottság célja az volt, hogy a zöld könyv megjelenése kapcsán vita induljon az érintettek széles körének részvételével.

A lelki egészség és jól-lét európai paktuma

A mentális egészség témájában 2008. június 13-án megrendezett  konferencián megszületett a lelki egészség és jól-lét európai paktuma, melyhez a zöld könyv szolgált alapul. .

A részt vevő országok, szervezetek és érdekelt felek felkérést kaptak, hogy tegyenek nyilatkozatot a paktum támogatásáról .

A lelki egészség és jól-lét európai paktumának végrehajtása

A paktum végrehajtása elsősorban az 5 prioritási területtel foglalkozó konferenciák révén valósul meg .

Az említett prioritási területeken elért eredményeket az érintettek a mentális egészség és jól-lét érdekében végzett munka támogatására szolgáló EU-COMPASS rendszeren keresztül hozzák nyilvánosságra. 

A paktum végrehajtása érdekében a Bizottság együttműködik a tagországokkal, a mentális egészséggel és jólléttel foglalkozó kormányzati szakértők csoportjának közreműködésével .

2013-ban útjára indult a mentális egészség és jóllét javítását célzó közös kezdeményezés, amely az uniós egészségügyi program pénzügyi támogatásával valósul meg.