Szakpolitika

A krónikus betegségek tartós panaszokat okozó, lassan kialakuló betegségek. Némelyek – pl. a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, a krónikus légzőszervi megbetegedések, a cukorbetegség, a mentális egészségügyi problémák – vezető halálokoknak számítanak.

A négy fő kockázati tényező – a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és az ülő életmód – kezelése segíthet a krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében. Az erre irányuló erőfeszítéseknek azonban, ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, célzott egészségnevelésre, a megelőzésre és a korai felismerésre kell épülniük.

Az idült betegségek jelentette kihívás hatékony kezeléséhez integrált horizontális közelítésmódra van szükség – be kell vonni a munkába az érdekeltek valamennyi csoportját, kezdve a közösségektől egészen a döntéshozókig.

A krónikus betegségek kialakulásában társadalmi és környezeti tényezők is fontos szerepet játszanak. Bizonyos társadalmi csoportok egyértelműen hátrányos helyzetben vannak, illetve a megelőzés és kezelés lehetősége sem adatik meg mindenki számára egyformán.

Uniós kezdeményezések

Az EU átfogó közelítésmódot szorgalmaz a krónikus betegségek kezelésére a következő elemekkel:

A rákos megbetegedések Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) kapcsán az Európai Unió európai együttműködést szorgalmaz, melynek ösztönzése céljából partnerséget Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) hozott létre az európai érdekelt felek széles köre számára.

A HIV/AIDS kapcsán foganatosított uniós intézkedések szintén a krónikus megbetegedések elleni küzdelmet erősítik. (Az AIDS-megbetegedést az antiretrovirális terápia bevezetése óta már a krónikus betegségek közé sorolhatjuk.)

Koordináció – az EU és a tagállami kormányok

A krónikus betegségeket megcélzó gondolkodási folyamat Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) során a Bizottság és a tagállamok összehangolják a krónikus betegségek jelentette kihívás leküzdésére tett erőfeszítéseiket.

ENSZ-nyilatkozat

Az ENSZ Közgyűlése 2011-ben az EU támogatásávalpolitikai nyilatkozatot fogadott el a nem fertõzõ betegségek megelõzése és visszaszorítása érdekében. A nyilatkozatban elismeri, hogy a krónikus betegségek a fejlesztés szempontjából különösen nagy kihívást jelentenek a 21. században, és arra szólítja fel az Egészségügyi Világszervezetet, hogy tegyen globális lépéseket a probléma kezelésére.