Jogszabályok

Endocrine disruptors

Biocides

Az egészség védelme az uniós szakpolitika középpontjában

Az Unió jogi kötelessége, hogy szakpolitikái (többek között az áruk és szolgáltatások belső európai piacának működésére irányuló jogszabályok) kidolgozása során és tevékenységei végrehajtásakor védje a közegészségügyet.

Az EU más módon is hozzájárulhat a közegészségügy fejlesztéséhez és a betegségek megelőzéséhez: összehívja az uniós tagállamok képviselőit, hogy megvitassák az elhízás  vagy a túlzott alkoholfogyasztás  témájában kidolgozott stratégiáikat, illetve kezdeményezéseket szervez (ilyen pl. az Európai cselekvési partnerség a rák ellen ).

Bizonyos területeken (pl. a dohányzás visszaszorítása; a vér, a szövetek és sejtek, valamint a szervek minősége és biztonsága) az EU jogszabályt is javasolhat az emberi egészség javítása céljából.

A dohányzás elleni küzdelem

A dohánytermékekre vonatkozó európai uniós szakpolitika alapját képező jogszabályok:

  • az előírások és a megfelelő fogyasztói tájékoztatás összehangolásával szabályozzák a dohánytermékeket,
  • közegészségügyi okokból szigorítják a dohánytermékek forgalmazását.

Irányelv a dohánytermékekről – hatálya a dohánytermékek gyártására, kiszerelésére és árusítására terjed ki

Irányelv a dohánytermékek reklámozásáról – a dohánytermékek reklámozására és a dohánytermékekkel kapcsolatos szponzorálásra irányuló szabályok a televíziós műsorokon kívül valamennyi médiára vonatkoznak

Irányelv az audiovizuális médiaszolgáltatások nyújtásáról – megtiltja a televízióban a dohánytermékek reklámozását és a dohánytermékekkel kapcsolatos szponzorálást (ideérte a termékmegjelenítést is)

A dohányzás megelőzése

A WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye, amelynek az EU részes fele

Vér, szövetek és sejtek, valamint szervek

Az EU valamennyi tagállamra nézve kötelező jogszabályokat fogadott el a vér, a szövetek és sejtek, valamint szervek minőségéről és biztonságáról (lásd a szervekre vonatkozó irányelv helyesbítését).

A fertőző betegségek járványügyi felügyelete és ellenőrzése

A fertőző betegségek járványügyi felügyeletének és ellenőrzésének uniós hálózata  1999-ben alakult. Munkája az alábbiakra terjed ki: