Nemzetközi osztályozás

A fogalmakat és meghatározásokat tartalmazó osztályozási rendszerek olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik az összehangolt nyilvántartások készítését. Erre azért van szükség, hogy összehasonlítható adatokat kapjunk. Az osztályozási rendszerek alapján listákat lehet összeállítani. A Bizottság ezeket a nemzetközi osztályozási rendszereket jó minőségű és összehangolt adatok összegyűjtésére használja.

Az egészségügyi mutatókhoz használt legfontosabb osztályozási rendszerek az alábbi felsorolásban szerepelnek.

Legfontosabb osztályozási rendszerek

  • A betegségek és az egészséggel kapcsolatos problémák nemzetközi statisztikai osztályozását (ICD) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) teszi közzé. Ezt az osztályozási rendszert alkalmazzák széles körben a halálozással és betegségekkel kapcsolatos statisztikák készítéséhez. 1994 óta a WHO tagállamai a 10. átdolgozott változatot (ICD-10pdf) használják.
  • Az Eurostat 65 halálokot tartalmazó "európai jegyzéke" az ICD10 alapján készült. Az ugyancsak az ICD10 alapján készült kórházi megbetegedésekre vonatkozó rövid táblázatos felsorolást (2005) az Eurostat, a WHO, az OECD és a NOMESCO használja a betegek kórházi elbocsátására vonatkozó adatok gyűjtéséhez és közzétételéhez. A dokumentum angol, francia és német nyelven érhető el.
  • A klinikai eljárások nyilvántartására több osztályozási rendszer létezik. Ezek közé tartozik a betegségek nemzetközi osztályozásának klinikai módosításról szóló 9. revíziója (ICD-9-CM), amelyet az Amerikai Egyesült Államok nemzeti egészségügyi statisztikai központja (NCHS – National Center for Health Statistics), a Medicare és Medicaid szolgáltatási központok (CMS – Centers for Medicare & Medicaid Services) és NOMESCO sebészeti beavatkozások osztályozási rendszere (NCSP)pdf közösen tart fenn.
  • Az egészségügyi számlák nemzetközi osztályozása (ICHA – International Classification for Health Accounts) alapján az OECD, az Európai Bizottság és a WHO által közösen kidolgozott, nemzetközileg elismert egészségügyi számlák rendszerét (SHA – System of Health Accounts) Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) az egészségügyi kiadások és finanszírozás ismertetésére, összefoglalására és elemzésére használják.

Egyéb osztályozási rendszerek