Európai alapvető egészségügyi mutatók (ECHI)

Az egészségügyi mutatók olyan adatállományok (táblázatok, grafikonok, térképek), amelyek az egészségi állapotról, az egészséget befolyásoló tényezőkről és az uniós tagállamokban működő egészségügyi ellátásról adnak tájékoztatást. Ezek a mutatók alapul szolgálnak a tendenciák nyomon követéséhez, az összehasonlításhoz és a szakpolitikák kialakításához.

Az egészségügyi mutatók típusai

Összesen 88 európai alapvető egészségügyi mutató létezik, közülük több mint 50 Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) esetében azonnal lehívható és kellő mértékben összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre, az alábbi táblázatban feltüntetett csoportosításnak megfelelően. Jellegüktől függően az adatok nem és életkor szerinti bontásban, illetve a társadalmi-gazdasági státusz és a regionális szint megjelölésével szerepelnek.

CsoportPéldák
Demográfiai és társadalmi-gazdasági tényezőkNépesség, születések száma, teljes munkanélküliség
Egészségi állapotCsecsemőhalandóság, HIV/AIDS, közúti balesetek
Az egészséget befolyásoló tényezőkRendszeres dohányzás, gyümölcsfogyasztás/gyümölcs elérhetősége
Egészségügyi beavatkozások: egészségügyi szolgáltatásokGyermekek beoltása, kórházi ágyak száma, egészségügyre fordított kiadások
Egészségügyi beavatkozások: egészségfejlesztésAz egészséges táplálkozást szolgáló szakpolitikák

Heidi adatelemző eszköz

Az európai egészségügyi mutatókról a Heidi adatelemző eszköz Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) szolgál adatokkal, mégpedig több különböző formában: vonaldiagramként, oszlopdiagramként, térkép vagy táblázat formájában. Az adatok képfájllá konvertálhatók, de szöveges adatfájlként is letölthetők.

Hivatkozások

  • Egészségügyi tájékoztatással foglalkozó szakértői csoport (EGHI) Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en)
  • Az európai alapvető egészségügyi mutatókra vonatkozó stratégia Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en)
  • Az európai alapvető egészségügyi mutatók tagállami használatának és hatásának értékelése (2013. augusztus)
    • Vezetői összefoglalópdf(422 KB)
    • Zárójelentéspdf(3 MB)
    • A tanulmány a SANTE nevében készült annak megállapítása céljából, hogy a részt vevő országok milyen mértékben támaszkodnak az európai alapvető egészségügyi mutatókra, illetve hogyan lehetne széleskörű egyetértésre jutni ezen mutatók használatát illetően.