Európai alapvető egészségügyi mutatók (ECHI)

Az egészségügyi mutatók olyan adatállományok (táblázatok, grafikonok, térképek), amelyek az egészségi állapotról, az egészséget befolyásoló tényezőkről és az uniós tagállamokban folyó egészségügyi ellátásról adnak tájékoztatást. Ezek a mutatók alapul szolgálnak a tendenciák nyomon követéséhez, az összehasonlításhoz és a szakpolitikák kialakításához.

Az egészségügyi mutatók típusai

Összesen 88 európai alapvető egészségügyi mutató létezik, közülük több mint 50 Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) esetében azonnal lehívható és kellő mértékben összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre, az alábbi táblázatban feltüntetett csoportosításnak megfelelően. Jellegüktől függően az adatok nem és életkor szerinti bontásban, illetve a társadalmi-gazdasági státusz és a regionális szint megjelölésével szerepelnek.

CsoportPéldák
Demográfiai és társadalmi-gazdasági tényezőkNépesség, születési arányszám, teljes munkanélküliség
Egészségi állapotCsecsemőhalandóság, HIV/AIDS, közúti balesetek
Az egészséget befolyásoló tényezőkRendszeres dohányzás, gyümölcsfogyasztás / gyümölcs elérhetősége
Egészségügyi beavatkozások: egészségügyi szolgáltatásokGyermekek beoltása, kórházi ágyak száma, egészségügyre fordított kiadások
Egészségügyi beavatkozások: egészségfejlesztésAz egészséges táplálkozást szolgáló szakpolitikák

ECHI adatelemző eszköz

Az európai egészségügyi mutatókról az ECHI adatelemző eszköz Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) szolgál adatokkal, mégpedig több különböző elrendezésben: vonaldiagramként, oszlopdiagramként, térkép vagy táblázat formájában. Az adatok képfájllá konvertálhatók, de szöveges adatfájlként is letölthetők.

Hivatkozások