Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Valokeilassa

FOOD-hanke – terveys ja ravitsemus työpaikoilla

Huonoista ruokailutottumuksista, elämäntavoista ja ylipainosta aiheutuu valtavat kulut yhteiskunnalle. WHO:n mukaan Euroopan alueella jopa 6 % terveyskuluista johtuu aikuisten ylipainosta. Lisäksi ylipainosta aiheutuu myös välillisiä kuluja, jotka johtuvat kuolemantapauksista, tuottavuuden laskusta ja toimeentulon heikkenemisestä.

Ylipainosta tai ylipainoon liittyvästä kroonisesta sairaudesta kärsivät ovat myös todennäköisemmin poissa töistä huonon terveydentilan vuoksi.

Materiaalia kansalaisille ja ravintoloille

 

EU-rahoitteinen FOOD-hanke puuttuu aikuisten lihavuuteen edistämällä terveellisiä ruokailutottumuksia työpäivän aikana. Hankkeella on kaksi tavoitetta: parantaa työntekijöiden ruokailutottumuksia tiedotuksen avulla ja kohentaa tarjolla olevan ruoan ravitsemuksellista laatua yhteistyössä ravintoloiden ja työpaikkaruokaloiden kanssa.

FOOD on tuottanut nettisivuilleen materiaalia, joka on suunnattu kansalaisille, työntekijöille ja ravintoloille. Aineisto sisältää käytännön neuvoja, joiden avulla ihmiset voivat tehdä terveellisempiä ruokavalintoja. Tähän mennessä 170 000 yritystä ja 4 miljoonaa työntekijää on ladannut FOOD-materiaalia netistä.

Tarrat, julisteet ja terveellisiä ravitsemussuosituksia sisältävät ostoslistat ovat vain pari esimerkkiä tarjolla olevasta materiaalista. Osa aineistosta on suunnattu erityisesti ravintoloille. Tarjolla on mm. lautasen alustoja ja ruokalistan pidikkeitä, joissa on FOOD-tietoa terveellisestä ravinnosta. Ravintolat, jotka kuuluvat FOOD-verkostoon ja ovat sitoutuneet noudattamaan ohjelman suosituksia, voivat saada siitä todistuksen.

Kampanjakiertue

 

FOOD-hanke aloitettiin lokakuussa 2009 kampanjakiertueella. Kampanjaan osallistui kuusi maata, ja bussi pysähtyi Pariisissa, Brysselissä, Tukholmassa, Prahassa, Milanossa ja Madridissa.

Kiertueella pidettiin seminaareja terveellisestä ruoasta, järjestettiin ruokaesittelyjä ja jaettiin ravintotietoutta. Osallistujat pääsivät mittauttamaan painoindeksinsä, kokeilemaan ylipainosimulaattoreita (esim. 10 kg:n painoista vyötä) sekä osallistumaan terveellistä ruokaa käsitteleviin tietokilpailuihin.

Tasapainoista ruokavaliota painottava kampanja oli pääpiirteissään samanlainen kaikissa kuudessa maassa, mutta sen sisältöä mukautettiin kunkin maan elämäntapaan ja kulttuuriin. FOOD oli niin suuri menestys, että vaikka hanke virallisesti päättyi huhtikuussa 2011, 23 yhteistyökumppania solmi uuden yhteistyösopimuksen. Uusina maina mukaan tulivat Slovakia vuonna 2011 ja Portugali vuonna 2012.

Lisätietoa:

FOOD-hanke – Verkkosivut

FOOD hanke – Materiaalia terveellisempiin ruokailutottumuksiin

Euroopan komissio – Ravitsemus