Trimite unui prieten
google +
Versiune pentru imprimare

În prim-plan

Cancerul de piele - proiecte

În absenţa unor măsuri eficiente, cancerul de piele va reprezenta o problemă majoră în materie de sănătate publică în următoarele decenii.

Codul european împotriva cancerului recomandă să evităm expunerea excesivă la soare. Este extrem de important să-i protejăm pe copii şi pe adolescenţi. Cei care au tendinţa de a dezvolta arsuri solare trebuie să se protejeze în mod activ toată viaţa. Comisia Europeană sprijină o serie de măsuri cu scopul de a crea o bază solidă de acţiune în acest domeniu, pentru a sensibiliza şi ajuta populaţia să prevină cancerul de piele.

Programul UE în domeniul sănătăţii (2007-2013) a sprijinit două acţiuni majore. Proiectul EUROSUNmăsoară expunerea persoanelor şi populaţiilor din Europa la radiaţiile ultraviolete, utilizând datele comunicate de sateliţii meteorologici. În acest context, au fost difuzate mesaje privind reducerea expunerii la radiaţiile ultraviolete adaptate pentru fiecare stat membru şi a fost creat un atlas privind iradierea cu raze ultraviolete.

Al doilea proiect, EPIDERM (iniţiativa europeană de prevenire a melanomului malign), a fost finanţat prin programul UE în domeniul sănătăţii pentru a obţine şi difuza informaţii despre cancerul de piele (incidenţă, factori de risc, tratamente şi costuri), în vederea elaborării unor strategii de prevenire şi de reducere a riscurilor, precum şi recomandări de bune practici.

De asemenea, în cadrul programului PC6, Comisia a finanţat proiectul EUROSKIN (reţeaua europeană de prevenire a cancerului de piele) pentru a sprijini iniţiativele vizând prevenirea primară, aplicarea standardului european de certificare a solarelor, celulele stem epiteliale şi carcinomul, precum şi depistarea cancerului de piele.

Incidenţa cancerului de piele s-ar putea reduce dacă recomandările emise prin aceste proiecte ar fi incluse în planurile naţionale de combatere a cencerului de piele.

Informaţii suplimentare:

Comisia Europeană - Sănătate publică

Comisia Europeană - Sănătate-UE