Küldje el az oldalt ismerősének!
google +
Nyomtatóbarát változat

Kiemelt témák

Bőrrákkal kapcsolatos projektek

A bőrrák a daganatos megbetegedések egyik formája, amelynek népegészségügyi jelentősége a következő évtizedekben számottevően megnőhet, ha a társadalom nem tesz hatékony lépéseket ellene.

Az Európai Rákellenes Kódexben a következő ajánlás olvasható: „Vigyázzon arra, hogy ne legyen túl sokáig napsütésnek kitéve. E tekintetben a gyermekek és a fiatalok védelme különösen fontos. Azoknak az embereknek, akik könnyen leégnek a napon, egész életükben aktívan védeniük kell bőrüket.” Az Európai Bizottság ezért több intézkedést is támogat annak érdekében, hogy a bőrrákellenes fellépést szilárd alapokra helyezze, hogy felhívja a lakosság figyelmét a bőrrák veszélyére, és segítse az embereket a betegség megelőzésében.

A 2007–2013-ra szóló közegészségügyi program két fő intézkedést támogat. Az egyik a EUROSUN (mely meteorológia műholdak által gyűjtött adatok felhasználásával méri az egyének és a népcsoportok ibolyántúli sugárzásnak való kitettségét Európában). A projekt az elsődleges megelőzést szolgálja azáltal, hogy a tagállamok sajátosságaihoz igazított iránymutatásokat dolgoz ki az ibolyántúli sugárzásnak való kitettség csökkentése céljából, és térképet tesz közzé az UV-sugárzásról.

A másik az EPIDERM (a rosszindulatú bőrmegbetegedések megelőzéséért indított európai kezdeményezés). A projekt azért kapott támogatást a közegészségügyi program költségvetéséből, hogy bővítse és terjessze az ismereteket a bőrrák különböző formáinak előfordulási gyakoriságáról, a kockázati tényezőkről, a betegség kezeléséről és a felmerülő költségekről, és hogy megelőző és kockázatcsökkentő stratégiákat dolgozzon ki, valamint ajánlásokat fogalmazzon meg a bevált módszerek megosztásának elősegítése érdekében.

A hatodik kutatási keretprogram keretében a Bizottság ezenkívül a EUROSKIN (európai bőrrák-megelőzési hálózat) projektet is finanszírozta olyan kezdeményezések támogatása céljából, amelyek az elsődleges megelőzést szolgálják, európai szoláriumtanúsítási szabvány kidolgozására törekednek, vagy az epidermális őssejtek és a rák, illetve a bőrrákszűrés kérdésével foglalkoznak.

A bőrrák különböző formáinak előfordulási gyakorisága csökkenthető lenne, ha az Európai Unió tagállamai beépítenék nemzeti rákellenes tervükbe az említett projektek eredményeként megfogalmazott ajánlásokat.

További információk:

Európai Bizottság – Közegészségügy

Európai Bizottság – Egészség–EU