Send til en ven
google +
Printervenlig version

I fokus

Projekter om hudkræft

Hudkræft er en kræftform, som vil få større betydning i forbindelse med folkesundheden i de kommende årtier på grund af mangel på effektiv indgriben.

I den europæiske kodeks mod kræft hedder det, at man bør "Undgå overdreven soldyrkning. Det er særlig vigtigt at beskytte børn og unge. Har man tendens til solskoldning, skal man passe ekstra på og beskytte sig hele livet". Derfor har Europa-Kommissionen støttet en række tiltag, for at skabe et solidt grundlag for handling og skabe opmærksomhed om og hjælpe folk med at forebygge hudkræft.

Sundhedsprogrammet (2007-2013) har støttet to primære tiltag: Det første er EUROSUN(som måler, hvor udsatte enkeltpersoner og befolkninger i Europa er for UV-stråling gennem data fra meteorologiske satellitter), som for hvert EU-land har vedtaget meddelelser om primær forebyggelse, som skal mindske udsættelsen for UV-stråling, samt udviklet et atlas over UV-stråling.

Det andet er projektet EPIDERM (europæisk initiativ til forebyggelse af ondartede hudsygdomme), som blev støttet af sundhedsprogrammet for at indhente og udbrede viden om hudkræft i forbindelse med forekomst, risikofaktorer, behandling og sygdomsudgifter og udvikle strategier til at forebygge og mindske risiciene samt henstillinger om bedste praksis.

I forbindelse med RP6 støttede Kommissionen også projektet EUROSKIN (europæisk netværk for forebyggelse af hudkræft), som støtter initiativer om primær forebyggelse, en europæisk certificeringsstandard for solarier, epidermale stamceller og kræft samt screening for hudkræft.

Hvis disse projekter gennemføres mere bredt i medlemslandenes nationale kræftplaner, vil det give et fald i tilfælde af hudkræft.

Læs mere:

Europa-Kommissionen – Folkesundhed

Europa-Kommissionen – Sundhed-EU