Lähetä linkki
google +
Tulostusversio

Valokeilassa

"Kansainvälinen tupakaton päivä" edistää terveitä elämäntapoja

Perjantaina 31.5. vietettävän kansainvälisen tupakattoman päivän yhteydessä EU:n terveys- ja kuluttajakomissaari Tonio Borg haluaa kiittää Euroopan parlamenttia, joka on antanut tukensa komission esittämälle tupakkatuotedirektiivin uudistusehdotukselle. Hän toivoo myönteistä kantaa myös EU-maiden terveysministereiltä, jotka kokoontuvat työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvoston kokoukseen 21.6.

Miljoonat ihmiset sairastavat tupakoinnin aiheuttamia tauteja, kuten syöpää, sydän- ja verisuontitauteja sekä hengityselinsairauksia, ja niihin menehtyy Euroopassa vuosittain lähes 700 000 ihmistä. Noin 50 % tupakoitsijoista kuolee ennenaikaisesti eli keskimäärin 14 vuotta aiemmin kuin tupakoimattomat.

Tupakoitsijoista 94 % aloittaa tupakanpolton alle 25-vuotiaana. Siksi EU pyrkii aktiivisesti vähentämään tupakkatuotteiden ja tupakoinnin houkuttelevuutta nuorten silmissä. Lainsäädännön avulla EU voi vaikuttaa siihen, että savukepakkauksia ei käytetä markkinointivälineinä. Komission ehdotuksessa muun muassa kielletään erityisesti nuorille suunnatut houkuttelevat tupakkatuotepakkaukset.

Komissio julkaisi ehdotuksensa tupakkatuotedirektiivin päivittämisestä joulukuussa 2012.

Uusi direktiivi on määrä hyväksyä vuonna 2014, ja se tulee voimaan viimeistään vuonna 2016.

Lisätietoa:

World No Tobacco Day - message from Health and Consumer Policy Commissioner, Tonio Borg

Ympäristön tupakansavulle altistuminen vähentynyt EU:ssa mutta on edelleen liian voimakasta

Tobacco products proposal: Setting the record straight on 10 common myths

Terveys-EU – Tupakka

Euroopan komissio – Kansanterveys – Tupakka

Ex-tupakoitsijaa ei pysäytä mikään – EU:n kampanja tupakoinnin lopettamisen tueksi

Euroopan komissio – Tilastotietoa tupakoinnista EU:ssapdf