Lähetä linkki
google +
Tulostusversio

Valokeilassa

EU:n terveysalan journalistikilpailun 2012 voittajat on valittu

Tšekkiläinen Petr Třešňák on saanut EU:n terveysalan journalistikilpailun 2012 pääpalkinnon. Palkinnon luovutti EU:n terveyskomissaari Tonio Borg (kuvassa oik.) Brysselissä 29.1.2013. Třešňák palkittiin mielenterveyshoidon ongelmia kuvaavasta artikkelista "Adventures in ward 14” (julkaisija: Respekt, Tšekki).Třešňák kertoo Ivan-nimisestä mielenterveyspotilasta, joka kaipaa ihmiskontakteja. Artikkelissa kuvataan Ivanin paranemista, jota kaikki hänen omahoitajaansa lukuun ottamatta pitivät mahdottomana. Tarina on mukaansatempaava ja yksityiskohtainen. Tyyliltään se muistuttaa romaania, jossa käsitellään mielenterveyshoitohenkilöstön koulutusta. Hoitaja – tarinan sankari – toimii hyvänä esimerkkinä meille kaikille.

EU:n terveysalan journalistikilpailu järjestettiin nyt neljättä kertaa. Kilpailun tavoitteena on edistää laatujournalismia, jossa käsitellään terveyteen liittyviä ajankohtaisaiheita. Se rahoitetaan EU:n toisesta terveysalan toimintaohjelmasta. Kilpailuun osallistui 394 journalistia yhteensä 557 artikkelilla.

Terveysalan journalistikilpailuun voi osallistua jutuilla, joissa käsitellään yhtä tai useampaa "EU potilaiden asialla" -kampanjan teemoista. Niitä ovat esimerkiksi syöpä, harvinaiset sairaudet, antibioottien maltillinen käyttö, mielenterveys, lääkkeet, potilasturvallisuus, elinluovutukset ja -siirrot, terveydenhuoltohenkilöstö, influenssarokotukset ja lapsuusiän rokotukset.

Tällä kertaa kilpailun teemojen joukkoon oli lisätty ikääntyvien terveys ja toimintamahdollisuudet, koska vuosi 2012 oli EU:ssa aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden teemavuosi.

Erikoispalkinto tupakoinnin lopettamista käsittelevälle artikkelille

Vuonna 2012 journalistikilpailussa jaettiin toista kertaa erikoispalkinto tupakoinnin lopettamista käsittelevälle artikkelille.

Palkinnon sai Tobias Zick artikkelillaan "Thick air" (julkaisija: NEON, Saksa). Artikkelissa kuvataan perusteellisesti tupakointia ja tupakoinnin lopettamiseen liittyviä kysymyksiä Saksassa. Aihetta käsitellään historian, politiikan, lainsäädännön ja filosofian näkökulmasta. Kirjoitus osoittaa, kuinka paljon kansanterveyspolitiikalla voidaan vaikuttaa tupakointiin.

Kirjoittaja kuvaa, miten suhtautuminen tupakointiin on muuttunut niistä ajoista, kun tupakka tuli vapaaseen myyntiin. Ensi alkuun tupakointia pidettiin trendikkäänä tapana, jolla sai huomiota ja ihailua. Nykyään yhä useammat pitävät sitä vastenmielisenä, ja tupakanvastainen liike on saanut valtaväestön mielipiteen kääntymään tupakointia vastaan. Tämän historiallisesti merkittävän käänteen vaikutukset alkavat jo näkyä, sillä yhä useammat onnistuvat pääsemään irti tupakasta lopullisesti ja yhä harvemmat nuoret aloittavat tupakoinnin.

Toinen palkinto

Varsinaisessa kilpailussa toisen palkinnon sai irlantilainen Ailbhe Jordan artikkelistaan "Is screening a waste of cash?" (julkaisija: Medical Independent, Irlanti). Se sisältää objektiivista ja ajantasaista tietoa syöpäseulontaohjelmien kustannustehokkuudesta. Aihe on nykyisessä taloudellisessa tilanteessa erityisen ajankohtainen.

Kolmas palkinto

Kolmannen palkinnon sai italialainen Daniela Cipollon artikkelistaan "All those lies spread by private umbilical-cord blood banks" (julkaisija: Oggi Scienza, Italia). Artikkelissa käsitellään istukkaveripankkeja ja kantasolujen käyttöä. Aihe on erityisen mielenkiintoinen, koska näkemykset siitä vaihtelevat suuresti eri puolilla EU:ta.

Lisätietoa:

Lue palkitut artikkelit

Kuvia palkintotilaisuudesta