Egészséges környezet

Endocrine disruptors

Biocides

Szakpolitika

A közegészségügy állapotát számos környezeti tényező befolyásolja:

  • levegőben lévő szennyező anyagok – légzőszervi betegségeket, allergiát, mérgezést és rákot okozhatnak vagy azokat súlyosbíthatják.
  • nem biztonságos környezetek – baleseteket, sérüléseket okozhatnak, illetve csökkenthetik az emberek testmozgással kapcsolatos hajlandóságát
  • egyéb tényezők – vegyi anyagok, élelmiszer-szennyeződések és élelmiszer-allergia, talajszennyezés, lakások minősége, tervezési döntések, zaj, víz, szennyvízelvezetés stb.

Az Európai Unió a nemzeti kormányokkal és szakértőkkel szorosan együttműködve dolgozik az egészséges környezetek védelmén és az egészséget fenyegető veszélyek, például a klímaváltozás  elleni fellépésen.

Egészség és környezet

A iparosodott országokban a betegségek jelentős százalékáért a környezeti tényezők  felelősek. Különösen fontos e tekintetben a légzőszervi megbetegedések és a rák helyzete, amely a gyermekeket jobban veszélyezteti mint a fenőtteket.

A Bizottság integrált módon közelíti meg a kérdést, amely során minden érdekelt felet igyekszik bevonni a szakpolitikák kidolgozásába:

  • Az Európai Unió környezeti és egészségügyi stratégiája , különös tekintettel a gyermekekre
  • Az Európai Unió környezeti és egészségügyi cselekvési terve , az EU stratégiájának végrehajtására.
  • Az Európai Unió környezeti és egészségügyi tanácsadó csoportja  a megfelelő érdekelt felek bevonása érdekében.

A Bizottság a WHO európai hivatalával is szorosan együttműködik .

Balesetek és sérülések

A baleseti sérülés , amely 235 000 halálos áldozatot követel évente, a 4. leggyakoribb halálozási ok az Európai Unióban.

Ez a szám magában foglalja a közúti és munkahelyi baleseteket, mérgezéseket, fulladásos és zuhanás okozta haláleseteket.

A Bizottság arra törekszik, hogy ahol csak lehet kezelje a problémát – pl. a lakásépítés, a város/vidéktervezés javítása és a testmozgás terén egyaránt.

Lásd még: termékbiztonság

Elektromágneses terek

A mobiltelefonok és más elektromos készülékek 1990-es évek óta tartó gyors ütemű fejlődése jelentősen megnövelte az elektromágneses tereknek való mindennapos kitettséget. Emiatt aggályok merültek fel ezek lehetséges egészségre káros hatásaival kapcsolatban.

Az Európai Unió elektromágneses terekkel szembeni cselekvési terve  keretében a kormányokat arra sürgetik, hogy mérjék fel a veszélyeztetettség mértékét, és hozzanak ennek megfelelő intézkedéseket, amennyiben a biztonsági határértékeket meghaladó értékeket mérnek.