Szakpolitika

A közegészségügy állapotát számos környezeti tényező befolyásolja:

  • levegőben lévő szennyező anyagok – légzőszervi betegségeket, allergiát, mérgezést és rákot okozhatnak vagy azokat súlyosbíthatják.
  • nem biztonságos környezetek – baleseteket, sérüléseket okozhatnak, illetve csökkenthetik az emberek testmozgással kapcsolatos hajlandóságát
  • egyéb tényezők – vegyi anyagok, élelmiszer-szennyeződések és élelmiszer-allergia, talajszennyezés, lakások minősége, tervezési döntések, zaj, víz, szennyvízelvezetés stb.

Az Európai Unió a nemzeti kormányokkal és szakértőkkel szorosan együttműködve dolgozik az egészséges környezetek védelmén és az egészséget fenyegető veszélyek, például a klímaváltozás Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) elleni fellépésen.

Egészség és környezet

A iparosodott országokban a betegségek jelentős százalékáért a környezeti tényezők Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) felelősek. Különösen fontos e tekintetben a légzőszervi megbetegedések és a rák helyzete, amely a gyermekeket jobban veszélyezteti mint a fenőtteket.

A Bizottság integrált módon közelíti meg a kérdést, amely során minden érdekelt felet igyekszik bevonni a szakpolitikák kidolgozásába:

A Bizottság a WHO európai hivatalával is szorosan együttműködik Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .

Balesetek és sérülések

A baleseti sérülés Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) , amely 235 000 halálos áldozatot követel évente, a 4. leggyakoribb halálozási ok az Európai Unióban.

Ez a szám magában foglalja a közúti és munkahelyi baleseteket, mérgezéseket, fulladásos és zuhanás okozta haláleseteket.

A Bizottság arra törekszik, hogy ahol csak lehet kezelje a problémát – pl. a lakásépítés, a város/vidéktervezés javítása és a testmozgás terén egyaránt.

Lásd még: termékbiztonság

Elektromágneses terek

A mobiltelefonok és más elektromos készülékek 1990-es évek óta tartó gyors ütemű fejlődése jelentősen megnövelte az elektromágneses tereknek való mindennapos kitettséget. Emiatt aggályok merültek fel ezek lehetséges egészségre káros hatásaival kapcsolatban.

Az Európai Unió elektromágneses terekkel szembeni cselekvési terve Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) keretében a kormányokat arra sürgetik, hogy mérjék fel a veszélyeztetettség mértékét, és hozzanak ennek megfelelő intézkedéseket, amennyiben a biztonsági határértékeket meghaladó értékeket mérnek.