Utilizarea radioizotopilor în medicină

Radioizotopii (produsele radiofarmaceutice) au intrat în uzul curent, servind la diagnosticarea şi tratarea neinvazivă a unor boli grave şi des întâlnite, precum cancerul sau bolile cardiovasculare.

Moleculele biologice marcate cu radioizotopi medicali se numesc şi „marcatori” pentru că, administrate în cantităţi foarte mici, ne permit să urmărim anumite procese biologice.

Resurse limitate de radioizotopi

Cei mai comuni radioizotopi medicali sunt produşi în reactoare nucleare. În 2008, întreruperea neaşteptată a activităţii celor 3 reactoare europene care produc radioizotopi a dus, în UE, la o lipsă acută de radioizotopi pentru uz medical (Molibden-99/ Technetiu-99m)

Situaţia este valabilă şi la nivel mondial, întrucât cel mai mare producător de Molibden-99, reactorul canadian National Research Universal (NRU), este închis pentru reparaţii din mai 2009.

Raport UE privind aprovizionarea cu radioizotopi Traducerile linkului anterior English (en) (octombrie 2009)

Concluziile Consiliului UE – securitatea aprovizionării cu radioizotopi pentru uz medical Traducerile linkului anterior English (en) (decembrie 2009) – un apel la propuneri naţionale şi europene în vederea asigurării unei aprovizionări suficiente