Radio-isotopen voor medisch gebruik

Radio-isotopen (radiofarmaceutica) worden regelmatig gebruikt voor niet-invasieve diagnose en behandeling van een reeks serieuze en veelvoorkomende aandoeningen zoals kanker en hart-en vaatziekten.

Deze specifieke biologische moleculen, gemerkt met medische radio-isotopen, worden ook wel verklikstoffen (of tracers) genoemd. Zij worden in zeer kleine hoeveelheden toegediend en worden gebruikt om biologische processen te volgen.

Wereldwijd tekort aan radio-isotopen

De meestgebruikte medische radio-isotopen worden geproduceerd in kernreactoren. In 2008 leidde de onverwachte stillegging van 3 kernreactoren ertoe dat er in de EU een tekort ontstond aan radio-isotopen voor medisch gebruik (Molybdenum-99 / Technetium-99m).

's Werelds grootste producent van Molybdenum-99, de reactor van Canada's National Research Universal (NRU), is sinds mei 2009 ook stilgelegd voor reparaties, wat wereldwijd tot een zorgelijke situatie heeft geleid.

EU-verslag over de beschikbaarheid van radio-isotopen Bekijk deze link in een andere taal English (en) (oktober 2009)

Conclusies van de Raad van de EU - voorzieningszekerheid van geneeskundige radio-isotopen Bekijk deze link in een andere taal English (en) (december 2009) - oproep tot voorstellen voor een zekere voorziening.