Radioizotóp-ellátás a gyógyászatban

A radioizotópokat (radiofarmakonokat) rutinszerűen használják noninvazív diagnosztika és kezelés céljára egy sor komoly és gyakran előforduló betegség, például rákos, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések esetében.

Ezeket a gyógyászati radioizotópokkal jelölt speciális biológiai molekulákat nyomjelzőknek is nevezik, mivel – kis mennyiségben adagolva (azaz nyomokban) – lehetővé teszik, hogy egyes biológiai folyamatokat nyomon kövessünk.

Globális hiány radioizotópokból

A gyógyászati célokra leggyakrabban használt radioizotópokat atomreaktorokban állítják elő. 2008-ban – terven kívül – három, radioizotópokat előállító uniós atomreaktort zártak le, aminek következtében az EU területén hiány lépett fel a gyógyászati célokra használt radioizotópokból (molibdén-99 / technécium-99m).

Az ellátás biztosítása azóta globális problémává nőtte ki magát, miután 2009 májusában karbantartás miatt leállt a kanadai NRU kutatóreaktor, mely korábban a legnagyobb mennyiségben állított elő molibdén-99 izotópot a világon.

EU-jelentés – radioizotóp-ellátás Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) (2009. október)

A Tanács következtetései – a radioizotóp-ellátás biztonsága a gyógyászatban Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) (2009. december). Következtetéseiben a Tanács az ellátásbiztonság érdekében uniós és tagállami javaslatok kidolgozását szorgalmazza.