Radioaktive isotoper til medicinsk brug

Radioaktive isotoper (radioaktive lægemidler) anvendes rutinemæssigt til ikke-invasiv diagnose og behandling af en række alvorlige og almindelige sygdomme som kræft og hjerte-kar-sygdomme.

De specifikke biologiske molekyler, der mærkes med medicinske radioaktive isotoper, kaldes også sporstoffer ("tracers"), fordi de – når de anvendes i meget små (spor)mængder – gør det muligt at spore de biologiske processer.

International mangel på radioaktive isotoper

De fleste radioaktive isotoper til medicinsk brug fremstilles i atomreaktorer. I 2008 måtte alle tre EU-reaktorer, der fremstiller radioaktive isotoper, uventet lukkes ned, og der er derfor opstået en mangel på disse stoffer til medicinsk brug (molybdæn-99 og technetium-99m) i EU.

Og siden maj 2009 har forsyningsproblemet haft international karakter, fordi verdens største producent af molybdæn – Canadas National Research Universal (NRU) Reactor – også har været nødt til at lukke ned for at reparere reaktoren.

EU's rapport om forsyningen af radioaktive isotoper Vælg oversættelse af det forrige link English (en) (oktober 2009)

EU-Rådets konklusioner – sikker forsyning af radioaktive isotoper til medicinsk brug Vælg oversættelse af det forrige link English (en) (december 2009) – efterlyser forslag fra EU og medlemslandene til, hvordan man kan sikre en tilstrækkelig forsyning.