Organizarea sistemelor de sănătate

În societățile moderne, sistemele de sănătate joacă un rol central în menținerea și îmbunătățirea sănătății cetățenilor. Pe parcursul ultimului deceniu, sistemele europene de sănătate au întâmpinat provocări comune tot mai mari:

  • creșterea costurilor de asistență medicală
  • îmbătrânirea populației asociată cu multimorbiditatea și înmulțirea bolilor cronice, ceea ce a dus la creșterea cererii de servicii de sănătate
  • deficitul de cadre medicale și distribuirea inegală a acestora
  • inegalitățile în materie de sănătate și în ceea ce privește accesul la asistență medicală.

Capacitatea statelor membre de a oferi îngrijiri de calitate pentru toți va depinde de capacitatea de adaptare a sistemelor de sănătate. Acestea vor trebui să fie în măsură să facă față provocărilor viitoare rămânând, în același timp, rentabile și sustenabile din punct de vedere economic.

Sisteme de sănătate eficace, accesibile și flexibile

Sistemele europene de sănătate trebuie să fie accesibile și să poată îmbunătăți sănătatea populației, mai ales în perioade dificile din punct de vedere economic. În această Comunicarepdf(407 KB) Traducerile linkului anterior български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) , Comisia își exprimă opinia cu privire la modul în care statele membre pot îndeplini acest obiectiv important.

Fișe informative despre sistemele de sănătate

Comisia a realizat o serie de fișe informative despre sistemele de sănătate, în baza analizelor proprii și a datelor furnizate de țările din UE și de Observatorul european pentru sisteme și politici de sănătate.

  • Sistemele naționale de sănătate
  • Resursele umane în cadrul sistemelor de sănătate Traducerile linkului anterior English (en)
  • Organizarea sistemelor de sănătate - studiu comparativ Traducerile linkului anterior English (en)

Aceste fișe oferă o viziune de ansamblu asupra asemănărilor și diferențelor dintre sistemele de sănătate din UE și contribuie la identificarea problemelor comune și a soluțiilor posibile.