Terveydenhuoltojärjestelmät

Terveydenhuoltojärjestelmien tavoitteena on auttaa ihmisiä huolehtimaan terveydestään, ja ne ovat hyvin keskeisessä asemassa nykyaikaisissa yhteiskunnissa. Viime vuosikymmenen aikana EU-maiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat kohdanneet yhteisiä haasteita:

  • terveydenhuoltokustannusten kasvu
  • väestön ikääntyminen ja siihen liittyvä kroonisten sairauksien ja monien sairauksien yhteisesiintymisen lisääntyminen, mikä lisää terveydenhuoltopalveluiden kysyntää
  • terveysalan ammattilaisten puute ja epätasainen alueellinen jakautuminen
  • epätasa-arvo terveysasioissa ja terveydenhoidon saatavuudessa.

Jotta EU-maat voivat tarjota korkeatasoista terveydenhuoltoa kaikille, on terveysjärjestelmien oltava aiempaa joustavampia ja kykenevämpiä kohtaamaan tulevaisuuden haasteet. Samalla niiden on oltava kustannustehokkaita ja taloudellisesti kestäviä.

Tehokkaat ja joustavat terveydenhuoltojärjestelmät kaikkien ulottuville

EU:n terveydenhuoltojärjestelmien on oltava kaikkien käytettävissä ja edistettävä ihmisten terveyttä myös taloudellisesti vaikeina aikoina – ja erityisesti juuri silloin. Komissio esittää tiedonannossaanpdf(407 KB) Näytä edellisen linkin kieliversiot български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv) , miten jäsenmaita voidaan auttaa saavuttamaan tämä tavoite.

Tietopaketteja terveydenhuoltojärjestelmistä

Euroopan komissio on laatinut terveydenhuoltojärjestelmiä koskevia tietopaketteja. Pakettien sisältö perustuu EU-mailta, Euroopan terveysjärjestelmien ja -politiikkojen seurantakeskukselta ja komission omista tutkimuksista kerättyyn tietoon.

  • Kansalliset terveydenhuoltojärjestelmät
  • Terveydenhuoltoalan henkilöstö Näytä edellisen linkin kieliversiot English (en)
  • Terveydenhuoltojärjestelmien rakenteiden vertailu Näytä edellisen linkin kieliversiot English (en)

Tietopakettien tavoitteena on antaa kokonaiskuva EU-maiden terveydenhuoltojärjestelmien yhtäläisyyksistä ja eroista sekä auttaa löytämään yhteisiä ongelmia ja mahdollisia ratkaisuja.