Terveys ja EU:n koheesiopolitiikka

EU:n koheesiopolitiikan tavoitteena on vähentää taloudellista ja sosiaalista epätasa-arvoa Euroopan alueilla pääosin Euroopan rakenne- ja investointirahastojen (ERI) avulla.

Terveys ymmärretään yhä useammin alueellisen kehityksen ja kilpailukyvyn tärkeäksi välineeksi, ja nykyään terveyteen liittyviä hankkeita voidaan rahoittaa Euroopan rakenne- ja investointirahastoista:

  • Euroopan aluekehitysrahastosta rahoitetaan terveydenhuollon infrastruktuuria ja laitteistoja, sähköisiä terveydenhuoltopalveluja, tutkimustoimintaa ja pk-yrityksiä.
  • Euroopan sosiaalirahastosta rahoitetaan aktiivisena ja terveenä ikääntymiseen liittyviä toimia, terveyden edistämistä ja terveyseroihin puuttumista sekä terveydenhuollon työvoima- ja hallintokapasiteetin lisäämistä.

Euroopan rakenne- ja investointirahastojen rahoitusperiaatteilla vuosille 2014–2020 varmistetaan, että kansalliset ja alueelliset viranomaiset käyttävät rahoituksen tehokkaasti ja että se vastaa EU:n terveydenhuollon strategisia tavoitteita.

Terveyteen liittyvien toimien rahoitus Euroopan rakenne- ja investointirahastoista

Komissio on julkaissut EU-maille ja mahdollisille tuensaajille oppaan Näytä edellisen linkin kieliversiot English (en) Euroopan rakenne- ja investointirahastoista tuettavista terveydenhuollon investoinneista.

Ota selvää koheesiopolitiikan painopistealueista vuosina 2014–2020 ja siitä, miten hankeideasi sopii oman maasi tai alueesi rakenne- ja investointirahasto-ohjelmiin.

Lue lisää Euroopan rakenne- ja investointirahastojen käyttämisestä terveyden edistämiseen Näytä edellisen linkin kieliversiot български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv)

Yhteistyö jäsenvaltioiden kanssa

EU-mailla on täysi toimivalta terveydenhuollon alalla ja ne myös päättävät, määrittävät ja panevat täytäntöön terveysalan investoinnit. Komissio toimii yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa Näytä edellisen linkin kieliversiot български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv) , jotta voidaan parantaa niiden valmiuksia hallinnoida terveydenhuollon rakennerahastovaroja ja edistää toimivien käytäntöjen vaihtoa.