Együttműködés a tagállamokkal

A Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága segítséget nyújt a tagállamoknak ahhoz, hogy hatékonyabban tudják kezelni az egészségügyi beruházásokhoz lehívható forrásokat.

Az egészségügyi ellátás biztosítása teljes mértékben tagállami hatáskör: az egészségügyi ágazatot érintő beruházásokról a tagállamok döntenek, azokat ők határozzák meg és hajtják végre. Az európai strukturális és beruházási alapok Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) vonatkozásában a tagállamok az Európai Bizottsággal közösen szabályozzák a finanszírozás hatókörét és feltételeit. A tagállamok felelnek a finanszírozott beruházások nemzeti szintű végrehajtásáért.

Példák a strukturális alapokból részesülő, egészségügyet érintő projektekre, tagállamok és régiók szerint (témaként válassza ki az egészségügyet)

Tagállamok közötti párbeszéd

A Bizottság munkájával támogatja a tagállamok közötti párbeszédet, hogy kölcsönösen megismerjék, milyen beruházásokat tartanak a leginkább célravezetőnek az egészségügy területén.

Az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatos reflexiós folyamat (2012–2013) során a tagállamok képviselői egy munkacsoporton belül megosztották egymással tapasztalataikat, és meghatározták „azokat a tényezőket, amelyek növelik a strukturális alapok egészségügyi beruházásokra való felhasználásának hatékonyságát”.

A munkacsoport eszköztárat készített a szóban forgó alapokat kezelő vagy a végrehajtással kapcsolatban tanácsadást nyújtó egészségügyi hatóságok számára.

Az eszköztár a szakpolitikai elvek ismertetésén túlmenően konkrét ajánlásokkal él az egészségügyi beruházások finanszírozásának megtervezésével, kialakításával, kezelésével és értékelésével kapcsolatban.

Technikai támogatás

A fent említett párbeszéd folyományaként az EU egészségügyi programja keretében olyan cselekvési program indult, amely az egészségügy területén az európai strukturális és beruházási alapok eredményes felhasználását szolgálja.

A cselekvési program (2014–2015) feltérképezte, hogy az egészségügy terén a tagállamok milyen beruházásokat terveznek finanszírozni az európai strukturális és beruházási alapok forrásaiból a 2014–2020-as időszakban, és az eredményes végrehajtás érdekében részletes útmutatással szolgált az egészségügyi hatóságok számára:

  • Az esb-alapok egészségügyi beruházásokra való felhasználásának feltérképezése során elemzés készült, amely a 28 uniós tagállam egészségfinanszírozási helyzetét együtt és – az egyes országok adatlapjai szerint – külön-külön is bemutató adatokra épül.
  • Külön útmutató készült arról, hogyan érdemes megközelíteni az egészségügyi beruházások tervezését és végrehajtását.
  • Technikai és vezetői eszköztár is rendelkezésre áll, amely többek között a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozóan bemutatja az európai strukturális és beruházási alapok eszközeit és mechanizmusait, a beruházások értékelésének módját, a pályázati felhívásokat, az indikátorokat, valamint az egészségügyi ellátásban megjelenő új fogalmakat és modelleket.

A tagállamoknak további lehetőséget biztosított a párbeszédre az a tizenkét nemzeti és két makroregionális műhelytalálkozó, amelyen megvitatták az európai strukturális és beruházási alapok egészségügyi célú felhasználásának mindenkit érintő szempontjait.

A cselekvési programot a Bizottság irányítása alatt az EY prágai irodája hajtotta végre a Fogyasztó-, Egészség-, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Végrehajtó Ügynökség (CHAFEA) által kezelt szerződés alapján.