Zdravje v pobudah EU

Mnoge politike in ukrepi vplivajo na zdravje in zdravstvene sisteme v Evropi. Zdravje mora zato postati sestavni del vseh politik, zlasti okoljske, socialne in gospodarske.

Zdravstvena strategija EU 2008-2013

„Zdravje v vseh politikah“ je vodilno načelo Zdravstvene strategije EU Seznam prevodov predhodne povezave български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv) . Z njim postajajo zdravstvena vprašanja sestavni del vseh politik (na ravni EU ter na nacionalni in regionalni ravni), ki bodo morale upoštevati tudi ocene in orodja za vrednotenje.

Prenovljena socialna agenda

Prenovljena socialna agenda je širša pobuda, ki priznava pomen zdravja za državljane EU v 21. stoletju. Poudarja tudi pomen usklajenosti vseh pomembnih področij politike za zdravo življenje in daljšo življenjsko dobo.

„Zdravje je bogastvo“ – zdravje in gospodarstvo

  • V svoji gospodarski strategiji EU upošteva tudi izziv, ki ga za socialne sisteme in trajnostno rast predstavlja staranje prebivalstva Evrope.
  • Strategija trajnostnega razvojapdf poudarja pomen zdravja za trajnostni razvoj Evrope. Njeni glavni cilji so: spodbujanje zdravja, zmanjševanje neenakosti v zdravju in zaščita pred nevarnostmi za zdravje.

Kohezijska politika

Program zdravja in agencije EU