Gezondheid in EU-initiatieven

Veel beleidsmaatregelen en acties hebben een impact op de volksgezondheid en de gezondheidssystemen in Europa. Een brede aanpak is dus nodig om rekening te houden met gezondheid op relevante terreinen als het milieu-, het sociaal en het economisch beleid.

EU-gezondheidsstrategie 2008-2013

"Gezondheid op alle beleidsgebieden" is een van de belangrijkste beginselen van de EU-gezondheidsstrategie Bekijk deze link in een andere taal български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) . Het is de bedoeling bij alle beleid op EU-, nationaal en regionaal niveau rekening te houden met gezondheid, onder andere door effectbeoordelingen en evaluatiehulpmiddelen.

Vernieuwde sociale agenda

De vernieuwde sociale agenda is een breed initiatief waarin gezondheid wordt erkend als essentieel voor het welzijn van de EU-burgers in de 21ste eeuw. Ook wordt de nadruk gelegd op het belang van een gecoördineerde aanpak van verschillende thema's met het oog op een gezonder en langer leven.

Gezondheid is rijkdom: het gezondheids- en economisch beleid

  • In de economische strategie van de EU wordt erkend dat de gezondheidszorg in onze vergrijzende samenleving de Europese welzijnssystemen en de duurzame groei op de proef stelt.
  • In de strategie voor duurzame ontwikkelingpdf wordt benadrukt hoe belangrijk gezondheid is voor duurzame ontwikkeling in Europa. De belangrijkste doelstellingen zijn dan ook een betere gezondheid, minder ongelijkheid en bescherming tegen gezondheidsbedreigingen.

Cohesiebeleid

Gezondheidsprogramma en EU-agentschappen