Az Európai Unió egészségüggyel kapcsolatos kezdeményezései

A szakpolitikák és uniós fellépések hatást gyakorolnak az egészségügyre és az egészségügyi rendszerek európai helyzetére. Átfogó politikai megközelítésre van tehát szükség annak biztosítására, hogy az egészségügy a szakpolitikai területek, köztük a környezetvédelmi, szociális és gazdasági szakpolitikák szerves részét képezze.

Az Európai Unió egészségügyi stratégiája (2008-2013)

"Az egészségügy szakpolitkai integrációja" az Erópai Unió egészségügyi stratégiájának Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) egyik kiemelt alapelve. A cél az, hogy az egészségügyi problémákat uniós, nemzeti és regionális szinten a szakpolitikák keretében kezeljék, beleértve a hatásvizsgálatok és értékelési eszközök használatát.

Megújított szociális menetrend

A megújított szociális menetrend egy szélesebb körben alkalmazandó kezdeményezés, amely az egészségügyet az uniós állampolgárok jól-léte szempontjából a XXI. század egyik kiemelt kérdéseként kezeli. A szociális menetrend emellett hangsúlyozza a szakpolitikia területek koordinált megközelítésének fontosságát a hosszabb és egészségesebb élet elérésének céljából.

"Az egészség kincs" – egészség és gazdaságpolitika

  • Az Európai Unió gazdasági stratégiája elismeri, hogy az öregedő társadalom egészség állapotának védelme az európai jóléti rendszerek és az EU fenntartható növekedése szemponjából kihívást jelent.
  • A fenntartható fejlődési stratégiapdf kiemeli az egészségügy Európa fenntartható fejlődésében betöltött szerepét. Fő célkitűzései az egészség védelme, az egészségügy terén mutatkozó egyenlőtlenségek csökentése és az egészséget fenyegető veszélyekkel szembeni védelem.

Kohéziós politika

Egészségügyi program és az Európai Unió ügynökségei