Kutatások nyomon követése és finanszírozása

A Bizottság nyomon követi és támogatja az elektromágneses mezők esetleges egészségügyi hatásainak kutatását segítő új fejlesztéseket, és figyelemmel kíséri, hogy a nemzeti és nemzetközi hatóságok mit tesznek ezek szabályozása terén.

Nyomon követés

A Bizottság kérésére független uniós tudományos bizottságok rendszeres időközönként ellenőrzik az elektromágneses mezők egészségügyi hatásaira vonatkozó tudományos eredményeket és tényeket.

Az eddig kiadott szakvélemények Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) még nem adtak tudományosan igazolható okot az 1999/519/EK tanácsi ajánlás terhelési határértékeinek (alapvető korlátozások és referenciaszintek) módosítására. Mindazonáltal elismerték, hogy néhány kockázati tényező értékelése tekintetében még mindig csak korlátozott számú alapvető adat áll rendelkezésre, különös tekintettel a hosszú távú, alacsony szintű terhelés vizsgálatára, ami igazolja, hogy több kutatás elvégzésére van szükség.

A Bizottság ezt követően 2009-ben felkérte az ÚÚAKTB-t, hogy készítsen szakvéleményt az elektromágneses sugárterhelés esetleges egészségügyi hatásaira vonatkozó ismereteink hiányosságainak kezeléséhez szükséges kutatásokkal és módszertannalpdf kapcsolatban. A szakvélemény elősegíti a kutatási keretprogram által finanszírozott kutatási területek meghatározását.

A Bizottság az új és újonnan azonosított egészségügyi kockázatok tudományos bizottsága (ÚÚAKTB) által készített néhány szakvéleményből, többek között az EMF-ről készített szakvéleményből a hétköznapi emberek számára is érthető egyszerű nyelvezettel írott változatokat Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) is kiadott 4 nyelven.

Finanszírozás

2010 óta a Bizottság támogatást nyújt az EMF esetleges egészségügyi hatásait kutató projektek számára, az Európai Unió kutatási keretprogramjából.

További információk Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en)