Politici

Este greu să ne imaginăm lumea fără sistemele electrice și electronice actuale. Totuși, deși ne ușurează viața din multe puncte de vedere, aceste dispozitive generează câmpuri electromagnetice (radiații neionizante) care, ajunse la un anumit nivel, pot încălzi țesuturile, așa cum se întâmplă în cuptoarele cu microunde.

Câmpurile electromagnetice au frecvențe diferite, exprimate în hertzi (Hz) sau în oscilații/secundă. Acestea au utilizări dintre cele mai diverse:

  • scanarea IRM cu câmpuri magnetice statice puternice (0 Hz)
  • curentul alternativ de frecvențe reduse (50 Hz) - electricitatea pe care o folosim în viața de zi cu zi
  • liniile electrice și aparatura electrocasnică - aspiratoare, uscătoare de păr și fiare de călcat
  • frecvențele înalte - aparate radio, televizoare, telefoane mobile, Wi-Fi, cuptoare cu microunde, etc.

Până acum câteva decenii, principalele surse de câmpuri electromagnetice create de om erau antenele pentru radio și televiziune și liniile de înaltă tensiune. Însă, începând din anii 1990, numărul surselor și tipurilor de radiații neionizante la care suntem expuși a crescut considerabil, odată cu dezvoltarea telecomunicațiilor mobile și a altor echipamente electronice. S-au accentuat, totodată, și preocupările privind posibilele lor efecte adverse asupra sănătății.

Comisia Europeană a elaborat un rezumat al celor mai des întâlnite întrebări și răspunsuri Traducerile linkului anterior English (en) 日本語 (ja) cu privire la câmpurile electromagnetice (disponibile și în limba japonezăpdf(457 KB)).