Szakpolitika

Az elektronikus és elektromos rendszerek oly mértékben elterjedté váltak, hogy ma már nehezen képzelhető el az élet nélkülük. Noha e rendszerek különféle módon befolyásolják életünk minőségét, egyben elektromágneses tereket is létrehoznak (nem ionizáló sugárzást), amelyek egy bizonyos szint feletti kibocsátás esetén felmelegíthetik a biológiai szöveteket (hasonlóan a mikrohullámú sütőhöz).

Az elektromágneses mezőknek eltérő a frekvenciájuk - amelyet Hertz-ben (Hz) vagy percenkénti rezgésszámban fejeznek ki - és amelyek különböző alkalmazásokra szolgálnak, például:

  • erős sztatikus mezőket (0 Hz) használnak orvosi MRI-szűréseknél
  • alacsony frekvenciákat (50 Hz) használ az otthonokat és irodákat árammal ellátó szabványos váltakozó áram (AC)
  • magas frekvenciákat használnak a mobiltelefonok (900 Mhz).

Mintegy 20 évvel ezelőttig a legfőbb elektromágneses mezőt gerjesztő mesterséges eszközök a rádió- és TV-adók, illetve a magasfeszültségű elektromos távvezetékek voltak. A mobil távközlés és más elektromos készülékek gyors fejlődése az 1990-es években jelentős mértékben megnövelte az elektromágneses sugárterhelés forrásainak és típusainak számát. Emiatt aggályok merültek fel ezek lehetséges egészségre káros hatásaival kapcsolatban.