Elektromágneses terek

A polgárok véleménye

Az Európai Bizottság 1973 óta felméréseket végez az uniós polgárok körében, hogy nyomon kövesse a közvélemény alakulását. Ezek az ún. Eurobarométer felmérések . Az egyik ilyen közvéleménykutatás témája az volt, hogy miképpen vélekednek az állampolgárok az elektromágneses sugárzás lehetséges egészségügyi hatásairól.

Az elektromágneses sugárterheléssel foglalkozó 2007. évi Eurobarométer felmérésben fele-fele arányban oszlott meg azok száma, akik aggódtak és akik nem aggódtak a helyzet miatt. A legtöbb európai azonban úgy vélte, hogy a tagállami kormányoknak többet kellene tenniük az elektromágneses sugárzás okozta esetleges egészségügyi kockázatok megelőzése és a figyelemfelkeltés terén.

Egy újabb, 2010. évi Eurobarométer felmérés (+melléklet) szerint kicsit kevesebb válaszadó (48% helyett 46%) aggódott a lehetséges hatások miatt. Az új dokumentum azonban rávilágított arra is, hogy az európaiak még mindig kevesellik a tagállami hatóságok fellépését a kockázatok megelőzése és a nagyközönség tájékoztatása terén. A válaszadók mintegy fele úgy vélte, hogy az Európai Bizottságnak is többet kellene tennie.

A Bizottság 2011-ben eszmecserét  tartott az elektromágneses sugárzás témájában érintett személyek és szervezetek részvételével.